abonneren

Serif WebPlus X5

WebPlus kan je bekend voorkomen: in een vorig leven werd het door Easy Computing uitgebracht als Studio WebDesign (Pro). Serif WebPlus X5 is de opvolger van Studio WebDesign 5 en dus eigenlijk versie 6, maar Serif nummert het binnen de X5-suite. Hoe dan ook, aan WebPlus heb je een prima web-editor.
Score
80
  • Pluspunten
  • ondersteuning voor veel extra diensten
  • goede wysiwyg-interface
  • Minpunten
  • welke doelgroep?

None

Vanwege de grote set functies waarderen we WebPlus erg. Realiseer je wel dat je een pakket koopt dat zwaar leunt op de wysiwyg-mogelijkheden; als je met html aan de slag wilt, zijn er goedkopere alternatieven.

Bij het opstarten van WebPlus worden we even op het verkeerde been gezet. De interface lijkt sprekend op die van DrawPlus, PhotoPlus en eigenlijk elk ander Serif-pakket. WebPlus blijkt te kiezen voor de wysiwyg-aanpak: vanuit de QuickBuilder- en Media-balken onderin het scherm kun je elementen naar je pagina slepen. Dat gaat om tekstkaders en afbeeldingen, maar ook navigatie en andere interactieve objecten. Daarnaast zijn er diverse tools aan de linkerkant van het scherm om elementen toe te voegen. Er is ondersteuning voor van alles en nog wat: Google AdSense, PayPal, rss en nog veel meer. Het verschilt wel flink per dienst of WebPlus echt ondersteuning biedt (en zelf wat werk verricht) of alleen maar aanwijzingen geeft waar je je kunt registreren voor de dienst en welke code je moet knippen en plakken.

Het ingebouwde Websitebeheer helpt om de pagina’s binnen een site te organiseren. Daarnaast kan WebPlus overweg met kleurenschema’s, structuren en andere hulpmiddelen. Als je echter in de code aan de slag wilt, kom je bedrogen uit. Html-fragmenten invoeren is wel mogelijk, maar WebPlus heeft geen codeweergave zoals we die kennen van de meeste andere software.

De nadruk op visueel ontwerpen dringt de vraag op voor welke doelgroep WebPlus bedoeld is. Absolute beginners kunnen er zeer eenvoudig pagina’s mee maken, maar het pakket is daarvoor wel erg duur en bovendien moet je dan nog met hosting aan de gang. De geavanceerde gebruiker wil juist inzicht in de code en kan dat bij WebPlus maar moeilijk krijgen.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Webdevelopment

Tags: Ontwikkelen, Web, Html, Serif, Webplus