abonneren

Secunia Personal Software Inspector

Software updaten is niemands lievelingsklus maar moet vanwege de veiligheid wel vaak gebeuren. Vaak dien je per applicatie uit te zoeken of er al een nieuwe versie beschikbaar is – dat kan handiger. We testen in PCM 5 acht software-updaters, waaronder Secunia Personal Software Inspector.
Score
80
  • Pluspunten
  • direct downloaden
  • ook Windows Updates
  • gebruiksvriendelijk
  • Minpunten
  • mist een paar updates

None

Hoewel Personal Software Inspector af en toe de plank misslaat qua nodige updates, werkt het programma zelf wel erg prettig.

Eigenlijk is Secunia een bedrijf dat software bouwt voor zakelijke partijen. Personal Software Inspector (PSI) is gratis, maar functioneert dan ook een beetje als uithangbord voor wat Secunia allemaal kan. Wat betreft gebruiksvriendelijkheid zit het dus wel goed. Bij de eerste keer opstarten begint PSI meteen met een scan van je hele systeem. Op basis van .exe-, .dll- en .ocx-bestanden wordt gekeken welke software je geïnstalleerd hebt staan. Die worden vervolgens ingedeeld in Insecure (onveilig), End-of-life (niet meer ondersteund) en Patched (veilig). Daarnaast berekent PSI een procentuele score die aangeeft hoe veilig je systeem is.

In het rapport op ons testsysteem wordt een lijst weergegeven met gedetecteerde applicaties. De lijst is vrij compleet, maar toch mist PSI een paar updates waarvan we weten dat ze wel beschikbaar zijn. Zo staan er voor Office 2010 geen updates vermeld, terwijl Windows Update er wel twee heeft. Ook Security Essentials is niet compleet bijgewerkt, maar de benodigde definitie-updates staan niet in PSI. De patches die wel nodig zijn, voor Adobe Reader en Flash Player, kunnen direct gedownload worden. Voor Windows-patches biedt PSI een link naar de Windows Update-interface. Per programma staat ook vermeld hoe groot het gevaar is: Adobe Reader en Flash Player scoren erg hoog en moet je dus eigenlijk zo spoedig mogelijk bijwerken.

Handig is de Auto-Update-functie. PSI kan sommige onveilige en verouderde software zelf bijwerken naar nieuwe versies, eventueel zelfs zonder tussenkomst van de gebruiker. Dat werkt in onze test goed: zonder dat we het merken wordt Reader gepatcht. 

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags: Secunia

Laatste reactie