abonneren

Screenvirtuoso

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Dat geldt zeker ook voor de uitleg van sofware. Het is niet zo eenvoudig om een softwarepakket te omschrijven met woorden. Handiger is het om een video te maken waarop u de werking uitlegt aan vrienden, collega's of klanten. Op internet zijn vele pakketten te vinden waarmee u videotutorials kunt maken.
Vandaag kijken we naar ScreenVirtuoso.

Dit programma lijkt in veel opzichten op zijn concurrenten in dezelfde prijsklasse. Ook hier hebben we te maken met een eenvoudig programma, zonder veel extra's. De framerate en het geluidsformaat zijn aan te passen. Verder is het natuurlijk mogelijk om aan te geven of u het hele scherm wilt opnemen of slechts een deel. Bijzonder is dat u de video in een flink aantal bestandsformaten kunt opslaan, waaronder avi, wmv, mpg en flash. Met name de laatste optie is een pluspunt als u de video's op een website wilt plaatsen. Om de opname te starten, stoppen of pauzeren kunt u zelf hotkeys toewijzen.

Bijzonder is de mogelijkheid om pijltjes of figuurtjes op het scherm te toveren, waarmee u de aandacht kunt vestigen op een bepaald onderdeel in de video. U kunt er ook teksten bij schrijven met extra uitleg. Het toevoegen van dergelijke uitlegvenstertjes gebeurt bij andere pakketten pas in de bewerkingsfase, na de opname. Het is opvallend dat dit programma ze al tijdens de opname vertoont. Echt praktisch werkt het niet, aangezien er geen sneltoetsen kunnen worden toegewezen om deze figuren op het scherm te toveren als ze van toepassing zijn. De figuur is dus de hele video te zien. Eventueel kunt u de video wel in delen opnemen, om dit probleem te omzeilen. Dit kunt u doen door via de sneltoets Pauze de opname tijdelijk stil te leggen, de juiste figuur op te roepen en de opname te vervolgen. Het werkt, maar het is een tikje omslachtig. Wel handig is de optie om de cursor te voorzien van een cirkel in een kleur naar keuze. Deze valt daardoor beter op.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel opslagformaten
  • hotkeys voor opnemen en pauzeren
  • cursor aan te passen waardoor deze meer opvalt
  • objecten toevoegen werkt wat omslachtig
ScreenVirtuoso is bestemd voor het eenvoudige werk en bewijst dan hele goede diensten – het programma is eenvoudig in gebruik en de prijs is zeer acceptabel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: