abonneren

Scanjet G4050

Scant meerdere foto's dias of negatieven tegelijk. Levert superieure kleuren dankzij HP's zeskleuren scantechniek.

Deze nieuwe scanner van HP is de meest uitgebreide scanner die gebruik maakt van HP’s nieuwe zeskleuren scantechnologie. Er is ook nog een eenvoudigere uitvoering de HP Scanjet G4010. Deze heeft een beperkte transparanten scanfunctionaliteit zonder de zeskleurenmogelijkheid en met maximaal 5 dia’s of één negatiefstrook met 6 negatieven.

Door de zeskleurentechnologie is de scanner niet bijzonder snel. Met de uitgebreide in de deksel ingebouwde transparantenunit benut de Scanjet G4050 scanner wel de hele glasplaat voor het scannen van transparanten zodat er in een keer 16 dia’s of 5 stroken met in totaal maximaal 30 negatieven gescand kunnen worden. Het scannen wordt hierdoor minder arbeidsintensief.

Dankzij de zeskleuren technologie heeft de scanner wel een door ons gemeten zichtbaar betere kleurkwaliteit. Zoals HP zegt de meest natuurgetrouwe kleuren. Scannen van tekstdocumenten doet de scanner net als vergelijkbare scanners binnen een minuut. En het omzetten naar pdf of tekst via de meegeleverde ocr-functie, gaat prima.

De maximale optische resolutie is 4800 dpi. Het scannen op deze resolutie levert enorm grote bestanden op kost veel tijd en is feitelijk alleen zinvol voor het scannen van 35mm dia’s of negatieven.

De scanner heeft vier functieknoppen voor standaard scantaken.
Het in hardware aanwezige stof en krasfilter maakt gebruik van een infra-rood scan. Samen met de voor de zeskleurenscan noodzakelijke twee scans komt het totaal op drie scans per beeld waarmee beperkte snelheid van de scanner verklaard is. Schakel het stoffilter en de zeskleuren scan uit, dan gaat het allemaal wel wat sneller. Het kras en stoffilter werkt overigens redelijk tot goed.

Software

De scansoftware is te gebruiken in een eenvoudige volautomatische standaardmodus en in een geavanceerde modus met uitgebreide instellingen. Deze instellingen kunnen worden opgeslagen in scanprofielen die voor volgende gelijksoortige scans kunnen worden gebruikt. In de standaardmodus heb je als gebruiker geen idee wat de scanner is/gaat doen. Met de geavanceerde modus kun je alles instellen in uitklapmenuutjes. Dit komt de overzichtelijkheid niet ten goede. De software omvat een documentmanager met eenvoudige fotobewerking’s- en afdrukmogelijkheden compleet met de mogelijkheid een fotoverzameling op cd of dvd te branden. Er zijn uitgebreide online helpfuncties aanwezig net als een goede online handleiding.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Kleurkwaliteit
  • Veel dia's/negatieven in één scan`
  • Relatief traag
Een uitstekende scanner waarbij de beperkte scansnelheid voor kwaliteitsbeelden bij het gebruik als 35 mm film- of diascanner gecompenseerd wordt door het grote aantal dat gelijktijdig op de scanner gelegd kan worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Scanners

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie