abonneren

Sandboxie

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Spyware? Zand erover! Het maakt niet uit welke browser u gebruikt, SandBoxIE houdt de boel schoon.

Surfen op internet kan vervelend zijn door de grote hoeveelheid spy- en adware die uw browser constant bombardeert. SandBoxIE is een zogenaamde sandbox, een programma dat een deel van uw harde schijf afgrendelt van de rest, zodat schadelijke programma's geen kans krijgen.

Een sandbox werkt vrij simpel. Normaal is het zo dat programma's zaken als configuratiebestanden, browsergeschiedenis en cookies rechtstreeks wegschrijven naar de harde schijf. Een sandbox plaatst zichzelf daar tussen. Het programma denkt dat het normaal naar de harde schijf schrijft, maar de sandbox vangt de communicatie op en stuurt het naar een afgegrendeld gedeelte. Zo worden alle wijzigingen die het programma op de harde schijf denkt aan te brengen veilig elders bewaard. Wordt de browser geïnfiltreerd door spyware of adware, dan is er weinig aan de hand, want u hoeft alleen maar de sandbox te legen om alle wijzigingen terug te draaien.

Zoals de naam al aangeeft, is SandBoxIE speciaal voor Internet Explorer gemaakt – logisch, want IE ligt het meest onder vuur door schadelijke software – maar het kan net zo gemakkelijk omgaan met andere programma's. Firefox, uw e-mailclient of welke applicatie u maar wilt. Zelfs Windows Installer-bestanden worden ondersteund! De sandbox kan desgewenst bepaalde acties, die normaal gesproken vertrouwd zijn, alsnog doorlaten naar de harde schijf.

PluspuntenConclusie
  • extra beveiligingslaag
  • gratis voor thuisgebruik
  • werkt zelfs onder Vista
De interface is wat kaal, maar is functioneel en biedt directe snelkoppelingen naar onder andere het Startmenu. Een superhandig programma dus – en voor thuisgebruik is het nog eens gratis ook.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: