}
abonneren

Samsung New Series 9 getest

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Samsung New Series 9 specificaties
Vorig jaar maakte Samsung furore met zijn Series 9 notebook. Super dun, extreem licht en uitstekende prestaties. De Series 9 kun je een beetje zien als de voorloper van de ultrabook. Nu heeft Samsung haar ultraportable elite notebook vernieuwd en de naam heel toepasselijk omgedoopt tot ‘New Series 9’.
De Samsung New Series 9 blijft één van onze favoriete notebooks. We zijn diep onder de indruk van de verbeteringen die Samsung heeft doorgevoerd bij dit nieuwe model. De prijs, 1399 euro, is nog steeds pittig voor een ultrabook, maar je krijgt wel absoluut waar voor je geld!
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • uitstekende prestaties
  • goed beeldscherm
  • superdun en licht
  • Minpunten
  • accuduur iets minder dan bij het vorige model
  • geen vga-adapter meegeleverd

De New Series 9 is nóg lichter en dunner dan zijn voorganger. Het gewicht is teruggebracht van 1,35 naar 1,16 kilo en het notebook is nu nog slechts 12,9 mm dik terwijl het vorige model nog 16,3 mm dik was. We vragen onszelf serieus af hoeveel lichter en dunner dit notebook nog kan worden. Het lijkt er op dat de limieten nu wel zijn bereikt. Aan de andere kant laten we ons natuurlijk graag verrassen.

New Series 9: nu met derde generatie Core processor

Het gewicht en de dikte is niet het enige dat verbetert is in de New Series 9. Uiteraard is de hardware binnenin vernieuwd. We vinden nu een derde generatie Core processor van Intel als kloppend hart: de Core i5-3317U. Deze presteert aanzienlijk beter dan de processor in de eerste 9 Series notebook. We meten een Cinebench 11 score van 2,4 ten opzichte van 1,67 in het vorige model. Ook de harde schijf is sneller geworden: we meten een maximale leessnelheid van 496 MB per seconde tegenover 248 MB per seconde in de eerste 9 Series notebook.

New Series 9 binnen 15 seconden opgestart

Het notebook start supersnel op. Vanaf een ‘koude start’ heb je al binnen 15 seconden een werkend bureaublad voor de ogen. De wifi-verbinding laat iets langer op zich wachten. Na zo’n 27 seconden heb je een volledig functionerend notebook met actieve internetverbinding. Als je het notebook dichtklapt, gaat hij in standby modus. Als je het notebook vervolgens weer openklapt heb je volgens onze metingen binnen 6 seconden weer een volledig functionerend notebook met draadloze internetverbinding.

Verbeterd beeldscherm in de New Series 9 

Behalve de computerhardware binnenin en het gewicht en de dikte is er nog meer verbetert aan de New Series 9: het beeldscherm. Samsung heeft gekozen voor haar eigen pls-paneel technologie en dit levert een aanzienlijk betere kijkhoek op dan de gebruikelijke tn-beeldpanelen die doorgaans in notebooks en ultrabooks gebruikt worden. Het matte scherm zorgt er ook voor dat het beeld niet hinderlijk spiegelt. Wel is het scherm in de hoeken iets donkerder, maar de gemiddelde kijkhoek van dit notebook-scherm is vele malen beter dan bij het gemiddelde notebook. Ook niet onbelangrijk is de resolutie van het scherm. Deze is verhoogd van standaard HD naar HD+, oftewel een resolutie van 1600 x 900 waardoor er meer op je scherm past. Mooi!

Series 9 levert in op accuduur

Helaas is de New Series 9 niet in alle opzichten beter dan zijn voorganger. De accuduur van de New Series 9 is met een gemiddelde tijd van bijna 5 uur (meer dan 6 uur wanneer de grafische chip minimaal gebruikt wordt) nog steeds heel respectabel maar het vorige model haalde gemiddeld dik 5,5 uur en meer dan 7 uur als de grafische chip ontzien werd. Op accugebied heeft Samsung door al deze verbeteringen dus wel een half uurtje moeten inleveren op de accuduur.

New Series 9 bediening

Dankzij de gebruiksvriendelijke bediening is de New Series 9 net als zijn voorganger een bijzonder prettig apparaat om op te werken. Het chiclet toetsenbord tikt erg prettig en de touchpad voelt zeer prettig aan de vingers. Werken met een touchpad is op dit notebook echt erg fijn. Het notebook is voorzien van een lichtsensor en kan, wanneer het donker is, het toetsenbord voorzien van achtergrondverlichting zodat deze duidelijk zichtbaar blijft. Attent is dat deze sensor voorkomt dat je per ongeluk deze verlichting aanzet. Als je namelijk de achtergrondverlichting wil inschakelen in een verlichte ruimte, dan krijg je netjes een melding in het scherm te zien dat het toetsenbordlicht alleen in een donkere ruimte ingeschakeld kan worden. Een notebook produceert natuurlijk ook geluid en hoewel de speakers geen Bang & Olufsen kwaliteit zijn zoals bij de Zenbooks van Asus, is de geluidskwaliteit van de speakers helemaal niet verkeerd.

Prijs New Series 9

Het mooiste van de New Series 9 is overigens dat hij in prijs gedaald is. Waar voor de eerste 9 Series notebook nog 1599 euro gevraagd werd, gaat de New Series 9 voor een adviesprijs van 1399 euro over de toonbank. Van deze prijsverlaging worden we erg blij, helemaal omdat Samsung qua techniek en degelijkheid nauwelijks concessies heeft gedaan om deze prijs te realiseren. Het notebook is weliswaar niet meer gemaakt van Duralumin, maar bestaat grotendeels ui zwart aluminium. Desondanks voelt het notebook nog steeds erg sterk en degelijk. Wel jammer is dat Samsung alleen nog maar een adapter meelevert voor de netwerkpoort. Er is namelijk ook een adapter nodig om de notebook via vga aan te sluiten op een monitor, maar deze adapter is niet bij het pakket inbegrepen. Jammer! Gelukkig is het notebook ook via micro-hdmi aan te sluiten op een monitor.

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Review, Notebooks

Tags: Ultrabooks, ultraportable, series 9

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI