abonneren

Samsung Galaxy Tab

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Samsung Galaxy Tab ging vorige week in de verkoop en hoewel het lijkt alsof de markt overspoeld wordt met tablets, is de Tab eigenlijk een van de weinigen die ook ├ęcht te koop is.

De Samsung Galaxy Tab draait op Android 2.2 en lijkt ontworpen te zijn als een iPad-rivaal, zij het in een kleiner jasje. De Tab meet 190 x 120 x 12 mm, driekwart de grootte van Apple's tablet, die 243 x 190 x 13 mm meet. Dit zorgt er wel voor dat de schermdiagonaal slechts 7 inch meet, in plaats van het 10-inch iPad-scherm. Prettig is het gewicht van 385 gram, de helft van dat van de iPad. Wie de iPad langer dan een paar minuten gebruikt zal voelen dat het geen lichte tablet is en dat de iPad het beste tot zijn recht komt in de schoot. Bij de Tab hebben we dit probleem niet.

De Tab draait op Android 2.2 en biedt draadloze tethering en Flash, iets wat Apple niet kan zeggen. De laatste versie van Google's mobiele OS is vlot en taken op de Tab draaien soepel en snel, van het roteren van het scherm tot het openen en schakelen tussen applicaties. De Tab heeft een pull-down menu met meldingen van nieuwe berichten, e-mails en Skype-oproepen. In dit menu zijn ook wifi, bluetooth, gps, synchronisatie en helderheid in te stellen.
 

Applicaties


Samsung heeft een fors aantal applicaties op de Tab geïnstalleerd, zeker op zakelijk vlak. Er is een dagelijke nieuwsbriefing, voice search en ThinkFree Office, een Microsoft Office-compatibele viewer. Voice search werkt verrassend goed, alhoewel het lange zinnen beter herkent dan korte. U kunt zoeken op het web, sociale sites of naar Android-applicaties.

Wat ontbreekt is een centrale applicatie voor sociale netwerken, maar het is een fluitje van een cent om de losse applicaties (Skype, Facebook, Twitter) te downloaden en installeren vanuit de Market. Ze werken allemaal naar behoren.Aanraak(on)gevoelig?


Webbrowsen op de Tab is een genot. Pagina's laden snel in en het scherm roteert vlot tussen portret- en landschapstand. De standaard Android-browser biedt een multi-window-mogelijkheid, waardoor u snel door alle open webpagina's scrollt. Een minpuntje is dat de zoom niet zo vloeiend werkt als op andere touchscreens en het duurt langer voordat de tekst ingelopen is.

Het touchscreen vereist sowieso enige gewenning, omdat het niet zo gevoelig is als dat van de iPhone. We moeten harder drukken om het virtuele toetsenbord op te roepen en tekst in de zoekbalk in te voeren, om maar iets te noemen. Bij het typen biedt Samsung de gangbare qwerty-layout en Samsung's eigen Swype-methode. De toetsen zijn rechthoekig, tweemaal zo hoog als breed. Het typen met dit toetsenbord gaat zonder al te veel fouten. Omdat de Tab niet zo breed is als de iPad kunnen we prima typen met het apparaat in onze handen, we hoeven het niet op een tafel te leggen. Over Swype zijn we minder enthousiast. Veel woorden en woordpatronen bieden meerdere keuzes, waardoor we sneller gereed zijn op het normale toetsenbord.En verder...


De Tab scoort ook beter dan de iPad als smartphone. Het is namelijk mogelijk de Tab als een normale telefoon te gebruiken, zij het over de speaker of via een bluetooth headset. We verwachten niet dat mensen de Tab als smartphone aan zullen schaffen, maar de spraakkwaliteit is in orde.

Verder heeft de Tab een gps-ontvanger, bluetooth, wifi en 3G aan boord. 3G is benaderbaar via een sim-slot aan de zijkant van het apparaat. Het klopppende hart is een 1GHz Cortex A8-processor met een PowerVR SGX540-grafische chip. Voor opslag heeft Samsung 16GB intern geheugen en een microsd-slot geplaatst. Applicaties worden in hun eigen 2GB-geheugenruimte opgeslagen.

Uiteraard leent de Tab zich uitstekend voor het opnemen en afspelen van hd-video. De 1024x600-resolutie is breedbeeld en de beeldkwaliteit is helder en scherp. Er zit een 1,3-megapixel camera aan de voorzijde en een 3,0-megapixel camera aan de achterzijde. De fotokwaliteit van deze laatste camera is redelijk goed en het is makkelijk om foto- en videobestanden te delen.

 

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Android 2.2
  • licht
  • snelle processor
  • accuduur
  • duur
  • zoom werkt niet lekker
De Samsung Galaxy Tab is een waardige rivaal voor de Apple iPad. Android 2.2 bewijst zich als een prettig besturingssysteem en in vergelijking met de iPad scoort Samsung met een camera en smartphonemogelijkheden. De accuduur van de Tab is uitstekend en het formaat van de Tab is prettig om langere tijd vast te houden. Eigenlijk is de hoge prijs het grootste minpunt, alhoewel een iets responsiever touchscreen ook van pas was gekomen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: