Samsung Galaxy Tab 3 8.0

Samsung is met de Galaxy Tab-serie inmiddels aan de derde generatie toe. In één klap lanceert de Koreaan een 7-inch, 8-inch en 10-inch model. Wij voelen de middelste telg aan de wit plastieken tand.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • enorm lichte behuizing
  • handige TouchWiz-functies
  • Minpunten
  • 3G kost fors extra
  • matige schermresolutie

De eerste Galaxy Tab was tijdenlang de beste 7-inch tablet die je kon kopen, maar had een forse adviesprijs (€ 749!). Wat later volgde de Galaxy Tab 10.1, als serieuze concurrent voor de Apple iPad. Bijna drie jaar later zijn we bij de derde generatie aanbeland. Een stuk goedkoper, en een Apple-vergelijking kunnen we ook achterwege laten.

De wit plastic behuizing heeft typische Samsung-rondingen en voelt wat goedkoop aan, maar het maakt de tablet wel lekker licht. Het 10-inch formaat is al tijden op zijn retour en ook 7-inch begint langzaam terug te lopen – Samsung zal het niet hardop toegeven, maar het 8-inch model is waar het om gaat. Je kunt ’m zonder of met 3G-slot krijgen, al kost dat meteen € 130 extra.

De specificaties van de Tab 3 8.0 zijn niet verkeerd. Een 1,5-GHz dualcore processor doet vlotjes zijn werk, gekoppeld aan 1,5 GB werkgeheugen. Het interne geheugen houdt met 16 GB niet over, maar er is een micro-sd-slot aanwezig, dus zien we dit niet als groot minpunt. Twee zaken vallen op: als eerste de 5-megapixel camera, waarmee je behoorlijk aardige foto’s kunt schieten, mocht je dit willen. En de toch wat teleurstellende resolutie van het 8-inch scherm: 1280 x 800 pixels. De net aangekondigde Nexus 7 van Google schotelt je voor dezelfde verkoopprijs een haarscherp 1920 x 1200-display voor.

Dat gezegd hebbende: de kwaliteit van het scherm is redelijk goed. Qua helderheid mag Samsung wat minder conservatief zijn, maar waarschijnlijk is dit uit accu-overwegingen gedaan. Samsung claimt een accuduur van maximaal 10 uur.

Er valt niets aan te merken op de keuze om de tablet uit te rusten met Android 4.2.2. Over de overbekende TouchWiz-interface zijn we minder te spreken, maar dat blijft een kwestie van smaak. Wie Samsung gewend is, zal zich op deze Tab onmiddellijk thuis voelen. Van de S4 zijn Smart Stay (scherm actief houden zolang je naar de tablet kijkt) en Multi Window (scherm opdelen voor multitasking) overgeheveld. Interessant is de leesmodus, die het scherm dimt en de kleurbalans wijzigt, zodat het beeld rustiger wordt voor je ogen. Als e-reader slaat deze Tab dus geen slecht figuur.

De Tab 3 8.0 is vooral interessant voor wie specifiek op zoek is naar een 8-inch tablet, of wie merktrouw is aan Samsung. Echte minpunten vallen niet aan te wijzen, maar de vernieuwde Google Nexus 7 maakt deze tablet geen logische keuze.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Tablets

Tags: Galaxy Tab, tablets