abonneren

Samsung Galaxy Tab 2 10.1

De tweede versie van Galaxy Tab 10.0 is vooral uiterlijk flink gewijzigd. Met Android 4 Ice Cream Sandwich is hij weer helemaal up-to-date.

None

De Samsung Galaxy Tab 2 10.1 is een prima tablet die uitstekend met Android 4 uit de voeten kan. Mede gezien de lagere prijs een waardige opvolger van de eerdere Galaxy Tab. Wel blijft de tablet wat achter in prestaties en mogelijkheden bij de meest recente quadcoretablets, al moet je je afvragen of je die extra’s nodig hebt.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • schermkwaliteit
  • reactiesnelheid
  • geluidskwaliteit
  • Minpunten
  • aansluitingen
  • geen flitser
  • kort laadsnoer

De Galaxy Tab 2 met 10,1 inch scherm is onder druk van Apple, die Samsung beschuldigd van het namaken van de iPad, van vormgeving veranderd. De speakers bevinden zich nu in de rand naast het scherm. Een goede plaats voor het geluid en het ziet er ook goed uit. De geluidskwaliteit van de kleine speakertjes is goed. De beeldkwaliteit van het ips-scherm is bijzonder goed, met een hoge helderheid, goede kleurweergave en kijkhoek.

Tab met Android 4 Ice Cream Sandwich

Android 4.0.3 functioneert bijzonder goed op de nieuwe Tab. De bediening met het touchscherm verloopt bijzonder soepel en zonder haperen. Samsung voorziet Android van de nodige eigen toeters en bellen. Op het gebied van instellingen en beheer is dat meestal wel handig, ook al zie je soms door de bomen het bos niet helemaal meer.

De prestaties van deze Galaxy Tab 2 met de 1GHz dualcore processor zijn prima. De benchmark-scores zijn nagenoeg gelijk aan zijn voorganger. In het dagelijkse gebruik is de tablet snel genoeg. Ook voor 2D-games als Angry-birds merk je geen signficant verschil met bijvoorbeeld de quadcore van de Asus Transformer Pad TF300. Alleen als het aankomt op hoge framerates dan blijft de Galaxy tab wel wat achter.

Samsung-apps

Samsung levert de Tab met een heleboel geïnstalleerde (eigen) applicaties. De multimedia apps zoals die voor het spelen van muziek en video zijn uitgebreid en plezierig. De aanpassingen aan bijvoorbeeld de kalender-functionaliteit kunnen we minder waarderen.
Met de Readers-hub kun je tijdschriften en boeken aanschaffen voor het lezen van tijdschriften is er de Zinio-reader. Voor boeken de Kobo-reader.
Via de Game-hub kun je spelletjes aanschaffen via de Music-hub muziek. De Samsung Apps geven toegang tot een eigen app-store waarin je door Samsung gepromote apps kunt downloaden en aanschaffen.

De dlna-app zorgt ervoor dat je probleemloos media naar je tablet kunt streamen. Ook weergave van (HD-)video gaat prima. Met uitzondering van mkv-bestanden, worden de meeste gebruikelijke formaten zonder haperen afgespeeld. De accuduur is niet bijzonder maar houdt het wel ruim 8 uur vol.

In de menubalk zijn een aantal widgets ondergebracht voor bijvoorbeeld de agenda of de weersverwachting, die je snel kunt activeren. Deze widgets zin met de standaard mogelijkheden van Android eigenlijk een beetje overbodig.

Weinig aansluitingen op de Tab

Met aansluitingen is Samsung wat zuinig. Er is een microSD-slot en de aansluiting voor usb-laadkabel die met 90 cm wel heel erg kort is. Ook ontbreekt een flitser bij de 3 MP-camera.  De fotokwaliteit is redelijk goed. De kleuren zijn goed maar scherpte valt soms tegen. De accuduur is niet bijzonder maar houdt het wel ruim 8 uur vol.


Een prima tablet die uitstekend met Android 4 uit de voeten kan. Mede gezien de lagere prijs een waardige opvolger van de eerdere Galaxy Tab. Wel blijft de tablet wat achter in prestaties en mogelijkheden bij de meest recente quadcoretablets, al moet je je afvragen of je die extra’s nodig hebt.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Tablets

Tags: