De Galaxy Note II, de opvolger van de succesvolle Galaxy Note, zit qua formaat precies tussen een smartphone en tablet in: een zogenoemde phablet. Het zou wel eens een groot verkoopsucces kunnen worden!

Zodra je de Galaxy Note II uit de doos haalt, valt direct het ontzettend grote 5,5 inch-scherm op. Het toestel ziet er verder strak afgewerkt uit en de voorzijde doet ons denken aan de Samsung Galaxy S III. Naast een fysieke hometoets zien we alleen een luidspreker en een camera voor videobellen. Aan de linkerzijkant zit de volumeknop, aan de rechterzijkant de aan/uitknop. De achterzijde is voorzien van een camera met flits en een licht uitstekende luidspreker. Zo klinkt het toestel ook goed wanneer het op tafel ligt, maar het nadeel is dat de Note II nooit helemaal plat ligt. Aan de onderzijde vinden we ten slotte de micro-usb-ingang en de S-pen terug. De Galaxy Note II is uit hoogwaardig plastic vervaardigd, ligt lekker in de hand ondanks het formaat en voelt stevig aan. Niets op aan te merken.
In de Galaxy Note II zit een chip voor near field communication (nfc), waarmee betalen via de smartphone (op termijn) mogelijk is. Op dit moment wordt deze techniek in Nederland namelijk nog niet toegepast. Wel wordt de chip gebruikt voor Android Beam, een techniek om content uit te wisselen door twee Android-smartphones tegen elkaar te tikken. Denk hierbij aan YouTube-filmpjes, Google Maps-kaarten of contactpersonen. Samsung heeft Android Beam uitgebreid tot S Beam, waarmee je ook grote bestanden kunt versturen. De twee toestellen maken dan gebruik van wifi-direct. Helaas werkt S Beam alleen tussen nieuwe Samsung-toestellen; Samsung is niet van plan S Beam met andere bedrijven te delen.

TouchWiz en applicaties
De eigen interface van Samsung, TouchWiz, is verder verbeterd. Standaard zijn er zeven thuisschermen voor je snelkoppelingen, contacten, instellingen, widgets en meer. Samsung heeft ook een “eenvoudige modus” toegevoegd, waarmee je een aantal vooraf ingestelde schermen voorgeschoteld krijgt met hierop de meest gebruikte applicaties, favoriete contacten, het weer, een aantal handige instellingen en nog een handvol veelgebruikte functies: handig voor de beginnende Android-gebruiker die snel aan de slag wil. Onder alle thuisschermen bevindt zich een balk met vier snelkoppelingen van veelgebruikte applicaties of functies die je zelf kunt aanpassen. Het ontgrendelscherm heeft zelfs een dock met vijf applicatie die je direct vanaf dit scherm kunt openen, zoals de camera.
De Samsung Galaxy Note II heeft nog een tweetal interessante functies waarvan de eerste Airview is. Met Airview kun je filmpjes kijken tijdens het werken op je Note II. Het videobeeld wordt dan in een klein schermpje bovenop de andere applicaties geplaatst. Ook ondersteunt de Note II multiscreenfunctionaliteit om twee applicaties tegelijk op het scherm weer te geven. Zo laat je bijvoorbeeld de browser en je e-mailapplicatie tegelijkertijd openstaan, zodat je snel informatie kunt overtypen. Helaas wordt er slechts een beperkt aantal applicaties ondersteund; sowieso gaat het alleen om applicaties uit de Samsung-koker.
Er zijn sowieso redelijk wat Samsung-applicaties aanwezig. Zoals Samsung Go, dat als “startpagina” voor je mobiele activiteiten dient. Je vindt er snelkoppelingen, Twitter-streams van bekende Nederlanders, het laatste nieuws, applicatiesuggesties en een (gesponsorde) applicatie van de week. Ook is het mogelijk om de hele top 40 als realtone te downloaden tegen betaling. Ook zien we Samsung Apps weer terug, een alternatieve appstore om nieuwe applicaties te ontdekken, en S Voice, een applicatie waarmee je spraakopdrachten kunt geven waar de applicatie vervolgens een antwoord op zoekt. Net als Apples Siri werkt dit helaas niet in het Nederlands. S Suggest geeft suggesties voor apps en games – vreemd, want dit hoort Samsung gewoon in Samsung Apps te integreren.
Als laatste is er “bediening met één hand”. Omdat de Samsung Galaxy Note II voor enkelhandige bediening te groot is, heeft Samsung het mogelijk gemaakt de dialer, het toetsenbord, de calculator en het ontgrendelpatroon te schalen en te verplaatsen naar links of rechts. Op deze manier worden deze kleiner en makkelijk om met één hand te bedienen.

Beweging
De bewegingsfuncties van de Galaxy S3 zijn ook hier weer aanwezig. De leukste is de belbeweging; als je midden in een sms-conversatie je smartphone naar je oor beweegt, wordt de persoon waarmee je aan het sms’en bent automatisch gebeld. Handig, maar het werkt alleen in de eigen applicaties van Samsung en niet altijd even goed. Functies die al eerder te vinden waren op Samsung-toestellen, zoals het in- en uitzoomen door middel van beweging, zijn ook terug te vinden op de Galaxy Note II.

S-Pen
De S-Pen is niet nieuw, maar wel een belangrijk onderdeel van de Samsung Galaxy Note II. Met deze stylus bedien je de Note II nauwkeurig. Je kunt onder meer gestures instellen en geschreven snelkoppelingen maken. Schrijf met de S-Pen “? weer Maastricht” en hij zoekt het weer in Maastricht op. Het bedieningsknopje van de S-Pen zit wat aan de lage kant, waardoor je het pennetje noodgedwongen anders moet vastpakken. Prettig is dat de S-Pen in de behuizing van de Note II kan worden opgeborgen.
De S-Pen bewijst vooral zijn nut bij speciale applicaties. Zo kun je een gedeelte van het scherm “omcirkelen” om deze vervolgens als screenshot op te slaan of te plakken in een document. Ook is het mogelijk notities te maken op bestaande sjablonen, e-mails of webpagina’s. In de notitie-app zijn er functies om formules op te lossen (via Wolfram Alpha), geschreven tekst om te zetten naar getypte tekst en voor het maken van allerlei vormen, zoals cirkels. Als je de S Pen een klein stukje boven het scherm houdt, dan kun je previews van bestanden openen. Grappig, maar niet heel erg praktisch.

Foto en video
De Samsung Galaxy Note II heeft een camera aan de voor- (1,9 megapixel) en de achterzijde (8 megapixel). Deze laatste maakt goede foto’s bij voldoende omgevingslicht. In donkere situaties zijn de foto’s niet meer dan acceptabel. Samsung heeft een aantal handige functies in de camera verwerkt. Zo kun je Instagram-achtige effecten toepassen en is er de Best foto-modus waarin de camera acht foto’s schiet, waaruit je de beste kiest. Verder kun je de iso-waarde, witbalans, resolutie, contrast, geolocatie en bewegingscompensatie instellen.
Bekijk je filmpjes, dan levert de Note II een acceptabel geluid via de speakers. Zet je het volume hoog, dan is het geluid niet al te helder meer, maar je kunt je afvragen of je een smartphone als boombox wilt gebruiken. De meegeleverde headset geeft een prima geluid. Filmmateriaal ziet er geweldig uit op het hd-super amoled-scherm (1280x720). De kijkhoek en helderheid zijn uitstekend en het grote schermformaat zorgt ervoor dat je niet hoeft te turen.

Prestaties
De Samsung Galaxy Note II heeft stevige specificaties (1,6 GHz quadcore-cpu, 2 GB ram). Applicaties en bestanden openen snel, switchen tussen schermen verloopt soepel en het installeren of verwijderen van applicaties en games gaat vlot. De combinatie krachtige hardware en groot scherm kan een aanslag op de accuduur betekenen, maar gelukkig heeft Samsung een forse 3100 mAh-accu geplaatst. Dat is aanzienlijk meer dan de accu van de Samsung Galaxy S III (2100 mAh). In onze praktijktest kunnen we bijna twee dagen met de Note II doen voor we ‘m aan de lader moeten hangen.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

snelle processor en grafische chip

groot, helder scherm

TouchWiz-interface wordt volwassen

S Pen-mogelijkheden

Minpunten

niet alle TouchWiz-mogelijkheden in Nederland bruikbaar

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten