abonneren

Samsung Galaxy Note 10.1, tablet met pen-invoer

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Samsung geeft met de Galaxy Note 10.1 een nieuw visitiekaartje af op tablet-gebied. De tablet-pen zorgt voor nieuwe gebruiksmogelijkheden en het krachtige hardwareplatform, dat we al kennen van de Galaxy SIII smartphone, voor uitstekende prestaties.
Score
90
  • Pluspunten
  • ook bellen
  • penbediening
  • prestaties
  • Minpunten
  • weinig aansluitingen

None

De Galaxy Note 10.1 is zonder twijfel Samsungs top-tablet van dit moment. Hij combineert uitstekende prestaties met extra gebruiksmogelijkheden dankzij de tablet-pen. Toch lijkt ons dit vooral een leuke gimmick, die voor een beperkte doelgroep, voor met name voor creatieve toepassingen echt nuttig is. De wifi-versie kost € 479. De Note 10.1 is er in het zwart of wit.

Samsung legt met de Galaxy Note 10.1 de nadruk op het pen-gebruik met de tablet. Samsung hoopt zich, met de door de pen toegevoegde extra gebruiksmogelijkheden, te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie in het hogere prijssegment van de tablets. De pen leent zich bijzonder voor creatieve toepassingen zowel als het maken van handgeschreven notities.

Galaxy Note 10.1 lijkt veel op Galaxy Tab 2 10.1

Uiterlijk verschilt de Galaxy Note 10.1 niet heel veel van de vormgeving van de gewone Galaxy Tab 2 10.1. Hij is iets groter en wat zwaarder maar met 8,9 mm wel bijna een millimeter dunner dan de Galaxy Tab. De speakers zitten ook hier in de bredere rand en leveren een heel redelijke geluidskwaliteit. Afgezien van het microsd-slot heeft ook de note geen enkele extra aansluiting aan boord. In tegenstelling tot de trend bij de duurdere talblets naar een hogere (full hd) resolutie, blijft Samsung in de Galaxy Note 10.1 bij de bekende resolutie van 1280 x 800 pixels. Wel heeft dit scherm een uitstekende kwaliteit. Het scherm is behoorlijk helder en levert een scherp kleurrijk beeld. Wel lijkt het er op dat door de tablet laag het scherm iets verder achter het glas licht dan gebruikelijk, ook glimt en reflecteert het scherm nogal, wat onder moeilijke lichtomstandigheden tot een minder goede kijkhoek lijkt.

Snelle Exynos-processor

Gelukkig heeft Samsung na het tonen van de oorspronkelijke prototypen op het Mobile World Congress in Barcelona in februari 2012, de Galaxy Note 10.1 nog op een aantal punten verbeterd. Zo huist de S-pen als hij niet gebruikt wordt in een speciale opening in de tablet. Zeker zo belangrijk is toepassing van de snelle Samsung Exynos quadcore processor, die we al kennen van de Galaxy SIII smartphone. Deze op 1,4 Ghz geklokte processor maakt de Galaxy Note 10.1 tot een van de snelste tablets van dit moment. In de benchmarks wordt de tablet alleen nog op pure cpu-score geklopt door de Tegra 3 in de Asus Transformer Pad Infinity.

Ondanks de hoge prestaties valt reactietijd bij het gebruik van de pen soms een beetje tegen. Als je op het scherm schrijft ijlt de weergave van je handschrift een beetje na. Bij het gewoon klikken op opties en knoppen met de pen, reageert de tablet ook niet altijd optimaal. Je moet bewust wat langer drukken. Mogelijk is dit laatste een kwestie van afstelling, want bij het aantikken met de vinger reageert de tablet wel vlot.

Wacom tablettechnologie

Het leuke van de Wacom tablet-technologie is dat je met de pen alles kunt doen wat je met de het normale aanraakscherm en één vinger ook kunt. Bij gebruik van de pen is de nauwkeurigheid veel groter. Zo is de drukgevoeligheid in 1024 gradaties beschikbaar en dat is handig voor creatief gebruik bij het tekenen en schetsen of het bewerken van foto’s.
Met de S-Note-app kun je notities maken, zowel met tekeningen als met tekst. De app beschikt ook over handschriftherkenning die geschreven tekst omzet in gedigitaliseerde tekst. Deze handschrifherkenning werkt bijzonder goed. Wel heeft de tablet nogal wat tijd nodig om de teksten om te zetten. Het vereist enige gewenning, maar dan kun je met de pen in deze app aardig uit de voeten. Samsung levert een aangepaste versie van Adobe Photoshop mee die ook geoptimaliseerd is voor het pengebruik.

Galaxy Note 10.1 nog met Android 4 Ice Cream Sandwich

Samsung levert de Galaxy Note 10.1 met Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich, dat het op deze tablet uitstekend doet en vlot en vloeiend op touchcommando’s reageert. Of er ook een Jelly Bean upgrade komt is nog niet bekend, maar dat nemen we toch wel aan. Voor een aantal apps (oa. browser, S Note, videospeler, galarij, e-mail en Polaris office) heeft Samsung een splitscreen functie toegevoegd. Zo kun je twee apps gelijktijdig naaste elkaar op een half scherm gebruiken.
Net als de hardware heeft Samsung ook veel van de software en Samsung-apps die we kennen van de Galaxy SIII smartphone overgenomen op de Note. De hoeveelheid apps is te veel om op te noemen. Uiteraard voorziet Samsung ook hier in de Polaris Office-app voor de kantoorproductiviteit. Games, multimedia- en sociale media-apps ontbreken niet. Er is zelfs een universele afstandsbedienings-app waarmee je via infra-rood je televisie kunt bedienen. Verwacht hier niet te veel van, aangezien er niet veel tv’s standaard worden ondersteund.

Wij testen de 3G-versie van de Note. Het leuke is dat je met de tablet ook gewoon kunt bellen en sms-en. Nu zul je niet zo snel met het apparaat aan je oor lopen maar met een headsetje gaat het wel. De geluidskwaliteit van de gesprekken viel ons wel een beetje tegen. Meer een leuke gimmick dan echt praktisch denken wij. Wel is het handig als je maar sporadisch van de 3G-voorziening gebruik wilt maken en je de sim-kaart van je telefoon wilt gebruiken. Dan kan je onverhoopte telefoongesprekken gewoon aannemen.

Zoals wel vaker speelt de tablet niet alle videoformaten standaard af, daar is met een app met extra codecs wel een mouw aan te passen. HD-video kan via een optionele hdmi-kabel op de tv worden aangsloten. Met de AllShare app kun je gebruik makend van een speciale AllShare Cast-dongel voor € 79 het tabletbeeld draadloos delen met een televisie via een hdmi-aansluiting, handig voor zowel video als presentaties.

De ingebouwde wifi ondersteunt ook 11n op 5 GHz dat bij deze tablet uitstekend werkt. De flinke accu houdt het bij niet al te intensief gebruik in onze ervaring wel een dag vol.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Review, Tablets

Tags: Galaxy Note 10.1

Laatste reactie