abonneren

Samsung Galaxy Nexus

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De Galaxy Nexus is op moment van schrijven nog niet op de markt, maar we hebben onze handen weten te leggen op een testexemplaar van deze eerste Android 4.0-smartphone. En: het is een winnaar!

Deze samenwerking tussen Samsung en Google is indrukwekkend: een 1,4 GHz dualcoreprocessor, 4,65-inch touchscreen en Android 4.0. Samsung heeft het gebogen super amoled hd-scherm een hoge resolutie gegeven: 1280x720 pixels. De 5-megapixelcamera met flits hebben we niet kunnen testen wegens een bug in Android 4.0. De Galaxy Nexus heeft 16 GB intern geheugen en ondersteunt geen geheugenkaarten.

Android 4.0 (codenaam Ice Cream Sandwich) combineert het beste uit de smartphone- en tabletversie van Android. Onderaan het scherm staan drie knoppen: Terug, Home en Multitask. Die laatste toont je alle actieve apps, waar je dan door kunt bladeren. Alle pictogrammen en widgets zijn dezelfde als bij Honeycomb. Als Android 4.0 vergrendeld is, kun je met een sleepbeweging de telefoon ontgrendelen of rechtstreeks een app openen. Google heeft goed gekeken naar de Sense 3.0-schil van HTC.

Ook de webbrowser is verbeterd. De snelheid ligt hoger en elk tabblad is duidelijk voorzien van een screenshot. Je kunt webadressen offline beschikbaar maken, zodat je ze kunt bekijken zonder internetverbinding. Flash wordt nog niet ondersteund, maar is wel toegezegd en je kunt nu desktopversies van sites oproepen.

De statusbalk in Android 4.0 oogt nog altijd even steriel. Snelkoppelingen naar bijvoorbeeld wifi of bluetooth ontbreken. De galerij heeft wel een aantal subtiele veranderingen ondergaan: je kunt foto's nu filteren op locatie, gezicht of tags. Goed gejat bij Apple is de mogelijkheid mappen te maken door apps op elkaar te slepen. In totaal kun je tot zestien apps per map groeperen. De e-mailclient heeft de look and feel van Honeycomb, maar dan zonder de previewtabbladen. Het scherm is hiervoor te klein. De muziekspeler is grotendeels dezelfde gebleven.

Android 4.0 legt de focus op dataverbruik. In een overzichtelijke grafiek zie je het internetverbruik over wifi en mobiel internet. Je kunt de gegevens uitgebreid filteren op tijdsperiode; een homescreen-widget ontbreekt helaas nog.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Android 4.0
  • helder en scherp 720p-scherm
  • opvallend design
  • 5-megapixelcamera
  • virtuele functietoetsen plaatsrovend
Als Samsung en Google de softwarefouten op tijd kunnen gladstrijken, dan zou de Galaxy Nexus wel eens de beste smartphone van het jaareinde kunnen worden.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Review, Smartphones

Tags: