Jarenlang hebben we erop gewacht: notebooks met hogeresolutieschermen. Samsung zet de standaard met de ATIV Book 9 Plus: 3200x1800 pixels in een 13,3-inch laptop. Maar Windows heeft er moeite mee.

Eindelijk af van die eeuwige 1366x768 resolutie en eindelijk de haarscherpe beelden waaraan we op de tablet gewend zijn geraakt. Full-hd (1920x1080) wordt stilaan de standaard voor luxe laptops, maar Samsung doet er met de ATIV Book 9 Plus nog een stapje bovenop: een touchscreen met 3200x1800 pixels – 5,7 miljoen beeldpunten in totaal, bijna vijf keer zo veel als op de standaardresolutie die we op zoveel laptops aantreffen. De kijkhoek en kleurweergave zijn prima.

Als laptop is het een echte topper. De Intel Core i5-4200U, een zuinige dualcore processor uit de Haswell processorgeneratie, 4 GB werkgeheugen en een vlotte ssd uit eigen fabriek. Dat alles zorgt voor een prima werkomgeving. De Samsung ATIV Book 9 Plus weegt 1,41 kg en dat is wat meer dan we gewend zijn van eerdere modellen uit de 9-serie. Het hogere gewicht is te verklaren door het aanraakscherm.

De werktijd op de accu van de Samsung ATIV Book 9 Plus is prima: ruim acht uur als je het rustig aan doet, als hij hard moet werken houdt hij iets minder dan de helft van die tijd vol. Samsung biedt voldoende aansluitmogelijkheden: twee keer usb3.0, vga, hdmi en netwerk. Helaas zijn die laatste drie wel als mini-uitvoering op de laptop geplaatst en alleen verloop voor de netwerkaansluiting is ingebouwd. Ook valt op dat Samsung in tegenstelling tot veel andere high-end laptops (en smartphones bijvoorbeeld van het eigen merk) geen 802.11ac wifi heeft ingebouwd, maar het bij 802.11n heeft gehouden.

Die hoge resolutie is prachtig. Een goed geschoten foto uit je digitale spiegelreflex ziet er ongelofelijk mooi uit. Een effect vergelijkbaar met de Retina-schermen van de laatste Apple MacBook Pro-generatie. Maar toch is er iets vreemds aan de hand: Samsung levert de ATIV Book 9 Plus namelijk standaard af in 1920x1080. Die keuze heeft de Koreaanse fabrikant niet voor niets gemaakt: er is een probleem met een dergelijke resolutie in combinatie met Windows.

Windows schaalt namelijk mee met de resolutie. Oftewel: hoe hoger de resolutie, hoe kleiner bepaalde schermelementen worden – zoals de taakbalk en menuteksten. Dat werkt prima voor programma’s die zich aan de gestandaardiseerde software-interfaces van Microsoft houden. Maar in programma’s waar de fabrikant een eigen menu-interface heeft gebruikt gaat het mis. Te grote of juist te kleine letters in menu’s waardoor die onleesbaar worden of informatie niet te zien is. Dat maakt dat de hoge resolutie in de praktijk niet te gebruiken is. Eigenlijk heeft Samsung dus hardware gemaakt die té goed is voor Windows.

 

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

prachtig hoge resolutie scherm

lange accuduur

luxe afwerking

Minpunten

hoge resolutie in praktijk niet goed bruikbaar

mini-aansluitingen voor hdmi en vga

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten