}
abonneren

Samsung ATIV Book 9 Lite

De 9-serie is de meest luxueuze serie laptops van Samsung, Luxe materialen, een mooi design en de nieuwste techniek met een pittig prijskaartje. Met de Samsung ATIV Book 9 Lite doorbreekt Samsung dit beeld: mooi en slank, maar dan wel plastic én stukken goedkoper dan we van deze edelserie gewend zijn.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • slank en licht
  • vlotte ssd
  • goede werktijd op de accu
  • Samsung SideSync
  • Minpunten
  • trage ‘quad-core’ processor
  • energieverbruik

Het is een slanke laptop met een 13,3-inch scherm, een dikte van 16,9 mm en een gewicht van zo’n anderhalve kilo. Naar keuze met een mat scherm of een glimmend touchscreen. Ondanks het feit dat hij gemaakt is van kunststof, voelt deze notebook prima en stevig aan. Zeker de witte met aanraakscherm doet ons een beetje terugdenken aan de plastic witte MacBooks van vroeger. Een computer die gewoon doet wat hij moet doen, zonder overbodigheden.

Heb je een Samsung Galaxy-telefoon, dan biedt deze laptop nog een leuke extra. Via Samsung SideSync kan je het keyboard en de muis van je laptop gebruiken om de telefoon te bedienen via wifi of usb en ook is het mogelijk om op de laptop met een virtuele versie van de telefoon te laten werken. Zo hoef je niet telkens naar je telefoon te kijken als er een berichtje binnenkomt. Ook is het een praktische functie om makkelijk documenten tussen beide apparaten te delen.

De specificaties van beide versies (met of zonder touchscreen) zijn gelijk, op het scherm na uiteraard. In beide modellen is een 128 GB ssd uit de eigen fabriek ingebouwd en een bijzondere processor. Het is een ‘quadcore processor (tot 1,4 GHz)’. In de officiële documentatie van Samsung wordt niet gerefereerd aan een merk, geen Intel of AMD. Op de polssteun is alleen een blauwe sticker met het opschrift ‘x4’ te vinden. Een hint is wel dat de laptop voorzien is van AMD Radeon HD 8250 grafische techniek. Een quadcore processor in een goedkope, lichte laptop: dat belooft wat.

Die beloftes worden niet waargemaakt Het is namelijk een processor die afgeleid is van de quadcore AMD A6-1450. Dat is weliswaar een processor met vier cores, maar ondanks het veelbelovende opschrift is deze chip langzaam. Hij haalt het niveau dat je bij een Pentium of Celeron processor zou verwachten. Zuinig is hij wel: we halen een werktijd van zo’n 7,5 uur voor de versie zonder touchscreen, de versie met houdt het een uurtje minder lang vol. Toch is de snelheid in de praktijk prima, dat komt door de ssd. Zolang je maar niet zware rekentaken uitvoert en het houdt bij Office en internetten, dan is het een heel prettige laptop.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: Notebooks

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Senior Automation Consultant - PQR