abonneren

SafeErase 5

Als je per ongeluk een bestand verwijdert, dan is het vrijwel altijd terug te halen met tools als Recuva. Maar wat als je iets écht wilt verwijderen?

Veel freewaretools kunnen op de één of meerdere manieren gevoelige gegevens overschrijven, waarbij ze beloven dat de gegevens niet hersteld kunnen worden. O&O SafeErase bundelt de meest gebruikte methodes in een overzichtelijke interface en voegt daar een automatische opruimscan aan toe.

In het zogeheten Control-center van SafeErase kun je een scan uitvoeren die controleert of je computer veiligheidsrisico's bevat. SafeErase detecteert op onze test-pc het schrikbarende aantal van 21.634 bestanden die een risico kunnen vormen. Daaronder zijn verwijderde bestanden die nog leesbaar zijn, maar ook tijdelijke internetbestanden, cookies en andere discutabele risico's. Je kunt een lijst opvragen met gevonden risico's, maar die is niet compleet. Als je op Clean klikt, wordt alles opgeruimd. Hierbij wordt ook lege schijfruimte overschreven, omdat daar ook nog bestandsresten aanwezig kunnen zijn. Overschrijven kan 1, 3, 6, 7 of 35 keer, afhankelijk van het veiligheidsniveau dat je selecteert. De veiligheidsniveaus zijn niet aan te passen.

De complete opruiming kan wat tijd in beslag nemen. Als je eigenlijk maar enkele bestanden of mappen hoeft op te ruimen, kan SafeErase ook overweg met losse bestanden, mappen, schijven en partities. Eventueel kun je ze toevoegen aan een verwijderlijst, een ietwat onoverzichtelijke versie van een taakplanner. We nemen de proef op de som en verwijderen enkele muziekbestanden met SafeErase. Zelfs met de laagste veiligheidsinstelling kan publiekslieveling Recuva al niets meer terug vinden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • handige opruimscan
  • duidelijk en overzichtelijk
  • veilig
  • geen aangepaste veiligheidsniveaus
SafeErase kost €30, waarvoor je een hoop gemak krijgt en bovendien een handige, automatische opruimmodus. Sommige gratis tools kunnen ook professioneel verwijderen, maar geen van allen zijn zo overzichtelijk en professioneel uitgevoerd als SafeErase.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie