abonneren

Sabayon 3.2 Mini Edition

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Sabayon is de 3D Linux live cd, en is ook de officiële distributie van Beryl, de 3D-Desktop.

Op het moment van schrijven zijn er drie 3D desktops in ontwikkeling: Beryl, Compiz en Metisse. Beryl en Compiz zullen in de toekomst samengevoegd worden om een stabielere 3D desktop neer te zetten. Metisse is ontwikkeld voor Mandrivia, maar is net als Beryl en Compiz ook te vinden in de live cd van Sabayon.

Geoptimaliseerd

Sabayon maakt gebruik van geoptimaliseerde bestanden zoals make.conf om te zorgen dat het systeem snel draait op semi-oudere hardware. Gebruik je een systeem dat een grafische kaart heeft van 8 of 16 MB dan zijn de kansen op het draaien van Sabayon nihil.
Sabayon zelf is gebaseerd op Gentoo - wat vooral een systeem voor professionals is – maar met Sabayon is het een stuk gemakkelijker gemaakt. Gentoo staat vooral bekend om zijn aanpasbaarheid en stabiliteit mits hij goed is geconfigureerd.

Opstarttijd

Het opstarten van het systeem kost met 357 seconden veel tijd, maar dit komt onder andere door het zware 3D gedeelte. Je hebt minimaal een systeem met 1 GB aan geheugen nodig omdat het systeem zo'n 884 MB aan geheugen vreet als de 3D-desktop aanstaat. De live-cd is een prima hulpmiddel voor het benchmarken van pc's op het draaien van een 3D omgeving.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • 3D desktop
  • op Gentoo gebasseerd
  • traag
  • zwaar in geheugengebruik
Voor de systeembeheerder kan deze cd achterwege gelaten worden. Voor mensen die willen spelen met de 3D desktop is hij een stuk interessanter.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie