Review: YotaPhone 2

Fabrikanten zoals Samsung en Microsoft lanceerden vorig jaar bij elkaar meer dan 70 verschillende smartphones. Af en toe steekt een andere fabrikant zijn kop boven het maaiveld en introduceert een opvallend model. De Yotaphone 2 is er daar één van, en die belandde op ons bureau. Wat we zagen? Een smartphone met twee schermen!

De volgende situatie komt je misschien bekend voor. Er is een familiefeestje en na verloop van tijd liggen tussen de biertjes en de nootjes ook de smartphones van alle genodigden op tafel. Niet zelden is het apparaat dan ook nog onderwerp van gesprek. Het familielid met de grootste, platste of snelste heeft meestal het hoogste woord en kan rekenen op bewondering van alle aanwezigen.

Lees ook: Deze e-ink cover maakt van je telefoon een e-reader

Smarphone met twee schermen

De Yotaphone 2 is zo’n toestel waarmee je in de zojuist beschreven situatie in elk geval de aandacht op je gericht hebt. Deze smartphone heeft namelijk twee schermen. Aan de ene kant een oled-scherm, en aan de andere zijde een e-ink-scherm. Maar waarom zo’n e-ink-scherm...? Volgens Yotaphone handig als je gebruik wilt maken van de maximale batterijduur: ruim 5 dagen als je alleen dat scherm gebruikt. Daarnaast kun je er ook e-books op lezen en heb je altijd een paar basisgegevens, zoals de tijd en het weer, bij de hand zonder dat je een scherm moet activeren. Onder de motorkap heeft de Yotaphone 2 een Snapdragon 801-processor, 32 GB geheugen, de mogelijkheid om in full hd te filmen en een camera met 8 megapixels aan de voorkant.

Prestaties YotaPhone 2

Met een resolutie van 1920x1080 pixels is het scherm van de Yotaphone 2 een prima display dat kleuren erg goed weergeeft, mede dankzij het stevige contrast en de amoled-technologie. De camera valt ook niet tegen. Schakelen naar het e-ink-scherm gaat gemakkelijk via de home-knop, en daarna kun je het toestel omdraaien. We werden niet direct enthousiast van dat tweede scherm. Het lijkt soms wat traag of verstoord te reageren. Anderzijds bleek het ook een kwestie van wennen. In eerste instantie verwacht je dezelfde prestaties, terwijl het echt andere interactie vereist. Het is een drempel, en de vraag is of de gebruiker dat kan waarderen.

Software Yotaphone 2

Yotaphone heeft ervoor gekozen om een basicversie van Android te installeren. Dat is erg fijn: je wordt niet lastiggevallen met allerlei ongevraagde apps. De enige apps van Yota, de Yotahub en YotApps, zorgen ervoor dat je het e-ink-scherm kunt aanpassen. Schakelen tussen voor- en achterkant gaat heel gemakkelijk via je home-knop.

Conclusie

Is de Yotaphone 2 een must have? Nee. De combinatie van twee schermen is absoluut een moedige stap van de fabrikant om iets anders te presenteren. Het apparaat presteert naar behoren en is ook nog bijzonder. Anderzijds heeft het een stevig prijskaartje en voegt het te weinig toe om in een behoefte te kunnen voorzien. Maar als je een echte gadgetman of -vrouw bent en iets anders wilt dan de duurste iPhone of Samsung...? Dan heb je met de Yotaphone 2 op verjaardagen een sterke troef in handen!

Pluspunten

Twee schermen

Prestaties

OLED scherm

Minpunten

Prijs

Prijs: €699

Voor meer informatie: www.yotaphone.com

Geschreven door: wdiemer op

Category: Review, Smartphones

Tags: ebook, yotaphone, yotaphone 2, yotaphone 2 review