Review: Xtorm Discover 17.000 mAh

Het Nederlandse Xtorm verkoopt powerbanks en bracht recent zijn nieuwe topmodel uit, de Discover 17.000 (XB202). Het apparaat heeft een 17.000 mAh (60Wh) Lion-accu, kan drie toestellen tegelijk opladen en kost 85 euro. PCM zoekt uit of dit dé powerbank voor grootverbruikers is.

Ontwerp

Dat de XB202 een stuk lomper en zwaarder is dan de gemiddelde powerbank, mag geen verrassing heten. Een 17.000 mAh accu is immers groter dan een 5000 of 10000 mAh exemplaar. De XB202 meet 135 bij 81 bij 23 millimeter en weegt 325 gram. Hij is dus fors, maar naar verhouding aan de lichte kant. Het gewicht per 1000 mAh is 19 gram, terwijl dat bij een 10.000 mAh ASUS-powerbank 20,5 gram en bij een 7.500 mAh iWalk-powerbank 22,8 gram is. De Xtorm XB202 is dus relatief compact, maar blijft een groot apparaat dat niet in je broekzak past.

De behuizing is gemaakt van plastic met een rubberen laagje aan de boven- en onderkant. Dat rubber lijkt niet zo duurzaam, want na een maand gebruik is één van de hoeken al beschadigd. Verder voelt de powerbank wel degelijk aan. De bovenkant bevat een Xtorm-logo en een aan- en uitknop met 360-gradenring die aangeeft hoeveel stroom de powerbank nog heeft. Twee zijkanten zijn leeg, de onderkant bevat technische informatie over de XB202. Een derde zijkant is voorzien van een magnetisch bevestigde micro-usb-naar-usb-kabel. Handig omdat je zo altijd een kabeltje bij je hebt, maar jammer genoeg kun je niet kiezen voor zo’n magnetische usb-c- of Lightning-kabel. Xtorm levert wel een normale usb-c-naar-usb-kabel mee.

De drie oplaadpoorten zitten aan een andere zijkant en bestaan uit twee keer usb en een keer usb-c. Eén van de usb-poorten heeft Qualcomm Quick Charge 3.0-ondersteuning. De usb-c-aansluiting dient om de powerbank op te laden, maar kan ook een aangesloten apparaat van stroom voorzien.

Opladen

Die usb-c-poort heeft een in- en output van 5V/3A en werkt met een usb-c-naar-usb-kabel en usb-c-naar-usb-c-kabel. Zo kun je met de XB202 apparaten als de OnePlus 3T en ASUS Zenpad 3S 10, maar ook de nieuwste Macbook (vlot) opladen. De Quick Charge 3.0 usb-aansluiting laadt ondersteunde toestellen met maar liefst 12V op, en niet-ondersteunde apparatuur met 5V/2.4A. De andere usb-poort heeft 5V/2.4A als maximale output.
De powerbank kan drie toestellen tegelijk opladen, een handige functie die we niet vaak zien. Uit onze tests blijkt dat de Xtorm XB202 een gemiddelde Android-smartphone vijf keer oplaadt en een Apple iPhone 7 zes keer. Het efficiëntiepercentage van de XB202 ligt rond de 85 tot 90 procent, wat voor een powerbank aan de hoge kant is en betekent dat opladen zelf relatief weinig stroom verbruikt. Is de powerbank leeg dan heeft hij zo’n acht uur nodig om (met de meegeleverde kabel) volledig op te laden. Uit de doos is hij bijna vol en dat is fijn want zo kun je hem direct gebruiken. En voor wie het zich (terecht) afvraagt: ja, de XB202 mag mee in het vliegtuig.

Geschreven door: Rens Blom op

Category: Review, Voedingen

Tags: Review, powerbank, xtorm, Accu, Stroom