}
abonneren

Review: Wiko Ufeel Prime is een goed presterende en betaalbare smartphone

Wiko maakt betaalbare smartphones van goede kwaliteit. Het nieuwe vlaggenschip Ufeel Prime werd tijdens IFA in Berlijn aangekondigd, maar het toestel is nu verkrijgbaar. PCM onderwerpt de Wiko Ufeel Prime aan een test.
Voor een goede telefoon hoef je geen 500 euro uit te geven, want voor een zeer redelijke prijs heb je met de Wiko UFeel Prime een topper van een toestel in handen.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Snel
  • Vingerafdrukscanner
  • Beeldkwaliteit
  • Minpunten
  • Snelheid maken HDR-foto's

De Wiko UFeel Prime komt beschikbaar in een viertal donkere tinten en alle modellen zijn voorzien van 4 GB werkgeheugen en 32 GB interne opslag. De opslag kan worden uitgebreid met 64 GB als je er een extra geheugenkaartje in plaatst.Het toestel voelt kwalitatief goed aan. De achterkant is van aluminium en heeft een ietwat ronde afwerking aan de zijkanten. De telefoon ligt hierdoor lekker in de hand, maar als je 'm neerlegt op tafel is het wat minder fijn dat het toestel kantelt als je er met je vingers op tikt of een berichtje wilt tikken.

De Wiko heeft een 5 inch IPS full-hd-scherm (1920x1080) en is een zogeheten 2.5D-scherm. Dat betekent dat het scherm onder en boven ietsje gebogen is in de hoeken, waardoor het geheel mooier aansluit. Laat je echter niet misleiden door de voor deze telefoon gebruikte marketingterm 'ergonomische 2.5 gebogen display', want al zijn de boven- en onderzijde ietsje afrondend, van een gebogen scherm zoals bij de LG Flex 2 of Samsung Galaxy S7 is echter geen sprake.

De beeldkwaliteit van het scherm is echter zeer goed. Waar we bij sommige smarthpones een blauwe waas op het scherm zien, is daar bij de Wiko geen sprake van: wit is ook echt wit en het contrast is verder helemaal in orde.

Camera

De Wiko UFeel Prime heeft als hoofdcamera een 13 megapixelcamera met een Sony IMX 250-sensor. De beeldkwaliteit van de foto's is goed. De camera kan - zoals veel toestellen tegenwoordig - ook HDR (High Dynamic Range)-foto's maken. Wat daarbij opvalt bij dit toestel is dat het vrij lang duurt voordat de foto gemaakt wordt: nadat je op de foto-knop drukt, duurt het vervolgens een paar seconden voordat je de foto kunt terugzien. De cameralens steeks ietsje uit aan de achterzijde, wat tevens bijdraagt aan de onstabiele ligging op een plat oppervlak.

Sim gebaar

Een leuke toevoeging aan de Wiko UFeel Prime is de mogelijkheid om gebaren te tekenen, waar je dan en actie aan kunt koppelen. Teken je bijvoorbeeld een ‘C’, dan wordt de camera-app geopend, en met de ‘M’ start je de muziek-app. Je kunt zelf ook eigen gebaren toevoegen en deze koppelen aan specifieke apps. Ook kun je met een gebaar direct een persoon bellen of een sms-bericht sturen. Het scherm waarin je een tekening of gebaar kunt maken, is eenvoudig in beeld te krijgen door vanaf de linker bovenhoek met je vinger schuin over het scherm te slepen.

Vingerafdrukscanner

De Wiko UFeel Prime heeft een geïntegreerde vingerafdrukscanner in de fysieke home-knop aan de voorkant van het scherm. Je vingerafdruk kun je dan gebruiken om het toestel te ontgrendelen of bepaalde apps te beveiligen, zodat deze alleen met de juiste afdruk zijn te openen. Ook kun je een bepaalde vingerafdruk aan een contact toevoegen, zodat deze - zodra je de vinger scant - automatisch wordt gebeld. Je kunt maximaal vijf vingeradrukken inscannen.

Apps

Het aantal voorgeïnstalleerde apps valt gelukkig wel mee, de meeste apps zijn de standaard Google-tooltjes. 360 Security dat wel afkomstig is van Wiko, is een antimalwarepakket dat naast het vinden en oplossen van problemen de telefoon ook kan optimaliseren. Apart is dat de 360 Security-tool ook apps van Wiko zelf markeert als zijnde gevaarlijk. Zo blijkt de Weer-app (ook voorgeïnstalleerd door Wiko) vanwege de ingebouwde reclamefunctionaliteit aangeduid te worden als een virus, terwijl die app zelf niet eens advertenties bevat.

Prestaties

De Wiko UFeel Prime presteert goed: Met Antutu Benchmark behalen we een score van 44303, wat een prima score is. De interface werkt vlot en zijn er geen vertragingen te merken. Op 3D-gebied is dit toestel wat minder goed. Dat is vooral te danken aan de octacore ARM Cortex A53-processor. Voor het overig gebruik van het toestel is die cpu echter meer dan voldoende. Voordeel is verder ook dat Wiko niet heeft gekozen voor een eigen schil bovenop Android, maar je krijgt gewoon de stockversie van Marshmallow, wat zeker bijdraagt aan de snelheid van het toestel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: wiko, ufeel

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Java Developer - CGI