Review: Surface Pro 3 - Het krachtige werkpaard van Microsoft

De derde generatie Surface Pro is uit in Nederland. Microsoft volhardt in zijn strategie en prijst de productiviteitsmogelijkheden aan van de flink herziene tablet met Intel-processor. Is de derde poging raak?

De Surface Pro 3 is opvallend veranderd ten opzichte van zijn twee voorgangers. In plaats van 10,6 inch meet de tablet nu 12 inch, maar belangrijker nog is de verandering van beeldverhouding. In plaats van breedbeeldformaat 16:9 (met een resolutie van 1920x1080 pixels) heeft de nieuwe Microsoft-tablet een verhouding van 3:2 (met 2160 x 1440). Volgens de fabrikant lijkt het nu meer op een A4-vel, wat een bruikbaarder beeld geeft. Woordvoerders van Microsoft Nederland prijzen de ruimere weergave aan voor beter overzicht op bijvoorbeeld webpagina’s en Excel-spreadsheets.

Verplichte extra aanschaf

Het blijft vreemd dat Microsoft de Surface Pro neerzet als productiviteitsapparaat maar dat de daarvoor aangeprezen toetsenbordcover standaard niet wordt meegeleverd. Elk Bluetooth- en USB-toetsenbord is aan te sluiten, maar die moet dan wel mee onderweg. Ondertussen zit het scherm van de Surface onbedekt in een draagtas. Dus daar komt de Type Cover van Microsoft à 129 euro om de hoek kijken. Dat toetsenbord met backlite-verlichting voor in het donker tikt wel goed weg. Het verliest de vergelijking met een solide desktopkeyboard maar steekt gunstig af bij de plastic toetsen van veel laptops.

Voor de vorige generaties Surface bood Microsoft naast de Type Cover ook een dunnere cover met touch-toetsen: de Touch Cover. Die staat echter niet op stapel voor de Surface Pro 3, laat Microsoft weten aan PCM. Vanwege de focus op productiviteit is de Surface Pro 3 alleen te voorzien van een keyboardcover met fysieke toetsen. Die geven feedback tijdens het typen, wat nu ook is doorgevoerd voor de geïntegreerde touchpad. De Pro 3 heeft dus eigenlijk nog een verplichte extra aanschaf.

De ‘schootbaarheid’

Bovendien prijst Microsoft de ‘schootbaarheid’ van de Surface Pro 3 aan. Die laptopeigenschap is letterlijk gebouwd op de vernieuwde Type Cover. Deze heeft namelijk een tweede magnetische rand waardoor het ook onderaan de voorkant van de tablet vastklikt. Daarmee zit de toetsenbordcover steviger vast en heeft het geheel meer stabiliteit voor gebruik op schoot. Microsoft Nederland spreekt van “een superstijf apparaat”. Praktijkgebruik door PCM bevestigt de solide staat van het tablet-plus-toetsenbord geheel.

De bruikbaarheid als laptop is niet alleen verbeterd door de dubbele coverbevestiging maar ook door de verbeterde uitklapstandaard. Die kickstand achterop de Surface Pro heeft nu een breed en traploos bereik, net als een laptop. Hierdoor valt de tablet goed in te stellen voor mensen van verschillende lengtes - en werkend in verschillende houdingen. De uitklappende achterrand heeft wel een relatief dun uiteinde, wat niet altijd comfortabel rust op bovenbeen of knie.

Tekenen en schrijven, net als analoog

De uitklapachterrand van de eerste Surface kende maar één standje, de opvolger had twee posities waarop de tablet kon leunen. De nu uitkomende derde generatie gaat van 0 tot 150 graden. In die laatste positie is de Windows-tablet haast een notitieblok zoals de bekende Wacom-tekentablets. Handig is daarbij dat Microsoft standaard wél een pen meelevert en dat het scherm een liggende hand negeert. Op de Surface Pro 3 valt dus echt te schrijven, zonder krampachtig je hand boven het scherm te laten zweven.

In de praktijk werkt dit goed, waarbij de pen goed in de hand ligt en een prettig, niet te zwaar gewicht heeft. Microsoft Nederland trekt de vergelijking met een Bic-ballpoint, maar het schrijf- en tekenhulpstuk weegt wel iets meer dan die bekende analoge pen. De Surface-pen is aan de zijkant vast te klikken, zij het alleen rechts omdat daar de magnetische aanhechting zit waar ook de voedingsstekker mee verbonden wordt. Verder heeft de apart aan te schaffen Touch Cover een inschuifkokertje links aan de zijkant.

Balpenknoppen en OneNote

Microsoft benadrukt dat de digitale pen geen simpele stylus is. De Bluetooth-pen heeft drie knoppen aan boord die verschillende functies aanroepen. Bovenop zit een ronde balpen-achtige knop die notitie-app OneNote start en automatisch een vers notitiebestand opent. Dit kan ook als de tablet vergrendeld is: je kunt met een dubbelklik op de achterknop een notitie maken die automatisch wordt opgeslagen in clouddienst OneDrive. Verdere toegang tot je notities vereist wel inloggen op de Surface Pro 3.

Aan de zijkant van de pen zitten twee knoppen waarvan de bovenste een rechtermuisklik aangeeft en de onderste een wisfunctie biedt. Dat wissen gebeurt met enige intelligentie: niet slechts de pixels waar de punt van de pen dan op rust, maar gelijk complete stukken die zojuist zijn geschreven of getekend. Deze pen werkt niet met de twee voorgaande Surface-generaties. Verder is dit schrijf- en tekenhulpstuk qua functionaliteit van de bovenknop niet aan te passen voor andere applicaties.

Naast de pen, kickstand en de omslag in beeldverhouding plus lichte vergroting naar 12 inch is de Surface Pro 3 nog iets dunner (0,91 cm) en lichter (800 gram) gemaakt dan de voorgaande generaties. Een insteekslot voor microSD-geheugenkaarten is nog altijd aanwezig en biedt een uitweg voor vollopende lokale opslagruimte. Verder is het prijsniveau grofweg gelijk: de Surface Pro 2 was bij zijn debuut in oktober 2013 te koop vanaf 889 euro, de Pro 3 begint bij 819 euro. De krachtigere modellen met meer opslagruimte en geheugen lopen op tot wel 2000 euro.

Batterijduur: een werkdag lang

De batterijduur ligt in lijn met de vorige generatie, als je de vergelijking maakt met Surface Pro 2 ná de firmware-update van Microsoft. De Pro 3 die net voor de zomervakantie is aangekondigd en nu ook in Nederland uitkomt haalt een werkduur van negen uur op één acculading. Dat is dus meer dan een normale werkdag. In de praktijk blijkt dat ook echt haalbaar, zo kan PCM bevestigen. Diverse recensenten halen met het continu afspelen van HD-films zeven tot achtenhalf uur aan non-stop gebruik. In de praktijk belast je de Surface Pro 3 waarschijnlijk niet altijd even zwaar. Doordat de processor en het scherm dan vaker in slaapstand gaan, komt de effectieve batterijduur tot de aangeprezen negen uur.

Bovenstaande batterijcijfers gelden niet alleen voor de uitvoering met de lichtste processor, het instapmodel met een Intel Core i3. Microsoft zegt dat ook de krachtigere modellen een vergelijkbare batterijduur halen, onder meer dankzij slimme selectie van Intel-processorvarianten (ultra low-voltage) die verder kunnen terugschakelen qua kloksnelheid. Naast de basisuitvoering komen er nog vier andere modellen uit, met twee andere processors. Dit zijn de Core i5 en Core i7, die 4 of 8 GB geheugencapaciteit hebben.

GB-keuzes en ‘restruimte’

De diverse modellen lopen ook uiteen qua capaciteit van de ingebouwde SSD’s (solid state drives). De i5-modellen komen met 128 of 256 GB, en de i7’s met 256 of 512 GB. Laatstgenoemde komt uit op bijna 2000 euro, nog zonder keyboardcover. Het i3-instapmodel doet het met 64 GB. In alle gevallen zijn die opslagcapaciteiten de ‘kale’ ruimte die de gebruikte SSD biedt. In de praktijk is er nogal wat minder ruimte over. Windows 8.1 snoept namelijk al gigabytes af van de opslagruimte.

Het model met 64 GB SSD houdt ongeveer 36 GB over voor programma’s en gegevens van de gebruiker. Van de 128 GB blijft zo’n 96 GB over. De 256 GB laat ongeveer 211 GB vrij voor de gebruiker. En het 512 GB topmodel biedt 450 GB naast de Windows-installatie. Op het door PCM geteste i5-model met 128 GB SSD was er nog zo’n 93 GB vrij.

Het verschil met de officieel opgegeven restruimte schuilt onder meer in de lokale installatie van applicatiepakket Office. Die software wordt afzonderlijk verkocht en dus door Microsoft niet meegeteld bij de GB-bezetting van zijn tablets.

De Surface Pro 3 is over de hele productlijn voorzien van ‘echte’ pc-processors in de i-serie van Intel. Microsoft laat de zuinigere, maar lichtere Atom-processors (van de nieuwe Bay Trail-generatie) links liggen. De Windows-maker zet zijn derde Intel-tablet neer als werkpaard: een apparaat voor hoge productiviteit en vooral zakelijk gebruik. Daarbij speelt de compatibiliteit met bestaande pc-applicaties een belangrijke rol. Achter de touch-gerichte Metro-tegeltjesinterface is immers nog de bekende desktopomgeving aanwezig, die sinds Windows 8.1 weer voorrang is te geven bij het opstarten. Op een touch-tablet zoals de Surface Pro 3 is dat echter niet heel zinnig.

De hamvraag

De grote vraag is of aanschaf van deze derde Microsoft-tablet überhaupt zinnig is. Het grote kantelpunt is nog altijd het daarop draaiende besturingssysteem. De hardware is een knap staaltje ontwerp: veel pc-power in een platte en lichte behuizing. Wel voor een prijs aan de bovenkant van de laptopmarkt, en in het bereik van Ultrabooks. Microsoft zet zijn Surface Pro 3 qua marketing in tegenover de MacBook Air van Apple. Die ‘oer-Ultrabook’ is officieel de concurrent, maar luxe pc-laptops zijn in wezen ook concurrenten.

Voor de Surface Pro 3 is het is vooral de software die het apparaat maakt of breekt. Wie niets ziet in de tegeltjesinterface van Windows 8.1 zal moeite hebben met ook deze tablet, hoe doordacht en luxe de hardware ook is. Wie zich aanpast aan de touch-toekomst zoals Microsoft die neerzet, heeft met de derde tabletgeneratie van de Windows-maker een fraai en kostbaar apparaat in handen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten