abonneren

Review: Sony Xperia Z3

De Xperia Z3 is eind september gelanceerd en is de nieuwe telg in de smartphone-serie van Sony. Wat is er nieuw aan dit toestel en hoe presteert de smartphone zich ten opzichte van het in april geïntroduceerde model, de Z2?

None

9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Snel
  • Zeer goede camera
  • 4K-video opname
  • Waterdicht
  • Minpunten
  • Geen waardige upgrade voor een Xperia Z2

De Sony Xperia Z3 werd in september al geïntroduceerd op de IFA in Berlijn, maar is vanaf 1 oktober nu ook officieel verkrijgbaar in Nederland. De Z3 volgt vrij kort op het vorige model, dat slechts zes maanden geleden al ten tonele verscheen.

De nieuwe smartphone is qua uiterlijk iets gewijzigd ten opzichte van het vorige model, de Z2. Dat toestel was wat hoekiger, bij de Z3 zijn de zijkanten wat meer afgerond. Het toestel is ongeveer een halve centimeter langer geworden, maar tegelijk ook bijna een millimeter dunner. Zowel de Z2 als de Z3 hebben een 5,2 inch scherm, die allebei een resolutie hebben van 1920 bij 1080.

Kleine upgrade
De andere hardwarespecificaties zijn ten opzichte van het vorige toestel niet extreem opgeschroefd. In de Z2 werd nog een Qualcomm Snapdragon 801 op 2.3GHz toegepast, bij de Z3 is dit 2.5GHz geworden. Ook de GPU is gelijk gebleven.

De accu is wel gewijzigd: het toegepaste model is kleiner geworden en heeft dus ook een lagere capaciteit - van 3200 mAh naar 3100 mAh - maar tegelijkertijd is het apparaat beter geoptimaliseerd voor accubesparing, waardoor de telefoon het langer volhoudt op een volgeladen accu. Dankzij de Stamina-functie worden sommige functies uitgeschakeld wanneer het scherm uit is, bijvoorbeeld wifi en mobiele data. Ook worden sommige apps op non-actief gesteld. De Stamina-functie kun je zelf in- of uitschakelen, het is dus geen standaardoptie.

Camera
De Sony Xperia Z3 beschikt over een zeer goede camera, die is voorzien van 20,7 megapixel. Bij het fotograferen worden afzonderlijke pixels geoptimaliseerd, waardoor je altijd haarscherpe foto's krijgt. Dat valt vooral op als je tijdens het schieten van foto's op je scherm kijkt: in donkere en slecht belichte ruimtes ziet het beeld er korrelig uit, maar zodra je de gemaakte foto bekijkt, komt deze er veel sprankelender uit. Ook is de camera-app erg snel, je kunt foto's direct achter elkaar maken.

Een minpuntje van de camera vinden we de plek van de lens op de achterzijde, die zit aardig dicht tegen de rand aan. Bij het maken van foto's moet je dus goed uitkijken dat de vingers niet voor de cameralens zitten, doordat je het toestel op een bepaalde manier vasthoudt.

De videocamera kan overweg met de hoogste resoluties, het opnemen van 4K-video behoort tot de mogelijkheden. Fijn is ook dat de alom bekende SteadyShot-functionaliteit kan worden gebruikt bij filmen, waardoor je stabiele video-opnamen kunt maken.

Android-schil
Zoals we vaker zien bij smartphone-fabrikanten, gebruikt ook Sony een eigen schil over het Android-besturingssysteem. Bij de Z3 (en ook de Z2) is deze variant - Xperia Home - zeer geslaagd, er zit meer eenheid in de verschillende apps, en de rest van het toestel is goed te bedienen via Sony's eigen interface. Het werkt wat ons betreft in ieder geval stukken prettiger dan het TouchWiz-systeem van Samsung.

SmartWear en apps
Sony maakt al enige tijd smartwatches en wie dat leuk vindt, kan de Z3 ook gebruiken met de SmartBand Talk of SmartWatch 3. De benodigde apps om verbinding te maken en de smartwatch aan te sturen en te configureren, zijn al voorgeïnstalleerd op de Xperia Z3. Over apps gesproken, de Z3 staat er vol mee.

Daar zitten overigens wel wat handige apps tussen, zoals Garmin Navigon voor navigatie en TrackID om muzieknummers te herkennen. Veel van de andere apps zijn typische Sony-programma's, als Walkman, PSN (voor PlayStation-accounts en -games) en TVSideView, een app waarmee je Sony-apparaten in je huis kunt bedienen. Die laatste app ondersteunt overigens ook niet-Sony apparaten die via DLNA in je thuisnetwerk zijn te vinden.

Voor veel van de voorgeïnstalleerde apps blijkt ook meteen een update klaar te staan. Het is prettig dat we daarvan op de hoogte gebracht worden, maar aangezien we ook al een algemene update voor de telefoon zelf ontvingen toen we hem voor de eerste keer aanzette, hadden we gehoopt dat daarmee ook de standaard Sony-apps zouden worden bijgewerkt. Voor Garmin Navigon waren ook extra updates voor de kaarten nodig, zo'n 1 GB in totaal.

De Xperia Z3 verbinden met je pc is een fluitje van een cent. Je kunt speciale synchronisatiesoftware installeren, en door het aansluiten van de telefoon op de usb-poort van je pc of laptop wordt automatisch een schijf gekoppeld aan de pc, waar vanaf je de software kunt installeren.

Conclusie
De Sony Xperia Z3 kan heel goed meekomen met andere Android-smartphones van dit moment. Het toestel is snel, de camera zeer goed en de bediening van het Android-besturingssysteem werkt uiterst gemakkelijk. De Z3 kan een mooie upgrade zijn als je al beschikt over een wat oudere smartphone en op zoekt bent naar een snelle en goede Android-vervanger. Huidige Z2-eigenaren hoeven niet naar de winkel te rennen, want de specificaties van de Z3 zijn daarvoor te weinig innoverend.

Bekijk ook de videoreview op de IFA 2014:Sony Prijs: € 649,-
Xperia Z3 www.sony.nl
   
Schermformaat 15,2 inch
Beeldverhouding 16:10
Beeldresolutie 1920x1080
Processor Qualcomm SnapDragon 801 2.5GHz
Grafische chip Adreno 330
Software Android KitKat 4.4.4
Werkgeheugen 3 GB
Interne opslag 16 GB
Uitbreidingsslot MicroSD (uitbreidbaar tot 128GB)
Camera achter 20.7 MP / 1080P video
Camera voor 2.2 MP
Wifi 802.11 a/b/g/n 2.4/5GHz
Bluetooth 4.0
Connectiviteit GSM GPRS/EDGE / UMTS HSPA (3G) / LTE (4G)
Gewicht 163 gram

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: xperia z3