Review: Sony Xperia Z2 tablet

Sony heeft inmiddels een behoorlijke reeks neergezet met de Xperia Z-lijn. De Z2 Tablet is de tablet-evenknie van de Xperia Z2-smartphone, die ongeveer tegelijkertijd op de markt is gebracht.
Een prima tablet, maar vooral de camera valt ons wat tegen, de gemaakte foto's maakte ons niet enthousiast. Kleurruimte en weergave van het scherm zijn echter prima op orde, en dat geldt ook voor de kijkhoek en helderheid.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • mooi plat design
  • zeer krachtige hardware
  • fraai Full HD-paneel
  • Minpunten
  • matige camera

Als we puur op het uiterlijk afgaan is duidelijk te zien dat de Xperia Z2 Tablet de grote broer is van de Xperia Z2. De rand die helemaal rondom het apparaat loopt, is hetzelfde en ook de powerknop en volumeknoppen doen ons denken aan het smartphone-model. Die knoppen zitten overigens wel net aan de tegenovergestelde kant. De achterkant is echter niet van glas zoals bij de smartphone. Dat is op zich niet zo gek, want we hebben hier te maken met een 10,1-inch-tablet. Een glazen plaat van die grootte zou vragen om problemen. De Z2 Tablet is waterdicht, bij de micro-usb- en micro-sd-aansluitingen zitten klepjes die ervoor zorgen dat er geen water naar binnen kan komen. Bij de 3,5mm jack is deze intern afgeschermd.

Intern
Van binnen zijn de overeenkomsten met de Xperia Z2 ook duidelijk zichtbaar. De chip die zorgt voor de aansturing is de krachtige Snapdragon 801 van Qualcomm, met 4 Krait 400-kernen die zijn geklokt op 2,3 GHz en een Adreno 330 GPU. Deze chip kan behoorlijk zuinig zijn bij lichte belasting, iets wat we kunnen beamen op basis van onze tests. De tablet heeft 3 GB aan werkgeheugen aan boord en 16 GB interne opslag, er is ook een variant met 32 GB overigens. De verbindingsmogelijkheden zijn behoorlijk uitgebreid. Er is dual-band wifi, bluetooth 4.0, NFC, maar ons testmodel heeft geen 3G/4G. Er is echter wel een versie met 16 GB en 4G. De tablet is ook als universele afstandsbediening in te zetten, een ir-oogje is daarvoor aan de bovenzijde aanwezig.

Full HD-paneel
Het beeldscherm van de Z2 Tablet heeft een resolutie van 1920x1200 pixels en vertoont alle kenmerken van een Triluminos-display, een door Sony ontwikkeld paneel. De kleurruimte is daar een stuk groter dan sRGB, wat tot verzadigder kleuren leidt. De kleuren spatten als het ware wat meer van het scherm af. De overschrijding van de sRGB-kleurruimte is wel overal ongeveer even groot, dus het is niet zo dat een van de over-gesatureerde kleuren echt overheerst. De kijkhoeken en de helderheid zijn prima in orde.

Camera
Wat met name opvalt aan de Xperia Z2 Tablet, is dat de hoofdcamera een alleszins acceptabele resolutie heeft. Vaak moet je het bij tablets doen met exemplaren met een sensorresolutie van 5 megapixels, maar Sony heeft er hier eentje van 8 megapixels ingestopt. Dat zegt natuurlijk ook niet alles, want standaard schiet de Z2 Tablet namelijk plaatjes van 5 megapixels. Dat heeft ermee te maken dat de lens een 4:3-verhouding heeft, maar dat hij standaard foto’s maakt in het 16:9-formaat met 5 megapixel. Als je 8 megapixel-foto’s wilt maken, moet je de 4:3-verhouding gebruiken. Van de door ons gemaakte foto’s werden we overigens niet heel enthousiast.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tablets

Tags: