abonneren

Review: Nokia Lumia 630

De succesvolle Lumia-reeks heeft ons al een aantal mooie modellen laten zien. De nieuwste variant in deze serie is de Lumia 630. Deze smartphone kan worden gezien als een gedegen instapmodel voor de niet al te veeleisende Windows Phone 8-gebruiker.
Score
80
  • Pluspunten
  • Licht
  • Prima instapmodel
  • Snel toestel
  • Minpunten
  • Geen automatische helderheid
  • Matige camera

None

De Lumia 630 heeft ons verbaasd: het is Nokia (of Microsoft inmiddels) gelukt om een zeer goed presterende Windows 8.1-telefoon af te leveren, die niet onderdoet voor een duurdere smartphone als het op de snelheid aankomt. De minpunten als een ontbrekende flitsfunctie of automatische helderheid voor het scherm is jammer, maar begrijpelijk in deze prijsklasse. De Lumia 630 is dus een prima instaptelefoon voor iedereen die voor het eerst kennis wil maken met Windows 8.1, maar wel een toestel heeft waarmee je nog een tijdje vooruit kunt.

De Nokia Lumia 630 is een eenvoudig ogende telefoon, die bij een snelle blik eigenlijk nog het meest wat wegheeft van een iPhone 5. Uiteraard houdt daarmee de vergelijking meteen op, want Windows vergelijken met Apple is als water en vuur.

De Lumia 630 valt op door zijn lage gewicht, het toestel weegt maar 134 gram. Het scherm is 4.5 inch en is daarmee een fractie groter dan zijn voorganger, de Lumia 520. Dat levert een aparte resolutie op van 854 bij 480, maar voor de meeste apps is dat geen probleem: de extra 54 pixels worden gebruikt voor de bedieningsknoppen, die zich voor een Lumia-toestel voor het eerst softwarematig op het scherm worden getoond. Bij andere Lumia-modellen zijn dit fysieke toetsen onder het scherm.

Goedkoop is geen duurkoop
Belangrijk punt bij het overwegen van een nieuwe smartphone is voor de meesten de prijs. Bij de Lumia 630 zit dat wel goed, erg goed zelfs: het toestel kost namelijk maar € 115. Dat is op zich geen verrassing, want hoewel de telefoon is voorzien van prima hardwarespecificaties - een Qualcomm Snapdragon 400 op 1,2GHz lijkt weinig, maar is voor Windows Phone 8.1 zelfs wat 'overkill' - ontbreken er toch wat zaken die je op de meeste smartphones toch wel als standaarduitrusting mag verwachten.

De camera bevat bijvoorbeeld geen flits, waardoor je dus alleen acceptabele foto's kunt maken op mooie heldere dagen en in ruimtes die goed verlicht zijn. Jammer is wel dat de camera-app Nokia Foto wel een flitsstatus aangeeft, maar dat je deze niet kunt bedienen. Ook het scherm zelf ontbeert een vrij essentiële functie, namelijk automatische helderheid. Waar je met een (duurdere) smartphone over het algemeen ook een redelijk beeld hebt als je scherm in het zonlicht gebruikt, is dat bij de Lumia 630 niet het geval: de helderheids-sensor is niet ingebouwd. Je kunt de helderheid zelf alleen maar in drie standen instellen: laag, normaal en hoog. De hoogste stand geeft inderdaad helderder beeld, maar goed voor de accuduur is deze stand niet.

Het werkgeheugen voor de Lumia 630 is ook vrij laag, slechts 512 MB. Alhoewel het OS hierop prima draait, merken we wel dat het toestel wat trager wordt als je veel apps open hebt staan. 1 GB geheugen zou eigenlijk beter geweest zijn, maar ook dat is een kostenbesparing geweest.

Overige specifiacties
Op de Lumia 630 ontbreekt eigenlijk niets: de standaard Nokia-apps als Nokia Here en Drive voor navigatie, Nokia Camera en MixRadio zijn aanwezig. Ook kun je de 630 uitbreiden met een MicroSD-kaartje, van maximaal 128 GB. Extra gezondheids-apps zijn ook standaard op het toestel voorgeïnstalleerd.  Wat wel een minpunt is - maar ook hier heeft dat te maken met de lage prijs van het toestel - is dat er geen 4G-ondersteuning is; HSPDA is de snelste standaard. Verder is een camera aan de voorzijde weggelaten, waardoor je het toestel niet kunt gebruiken voor Skype of Lync.

Nokia Prijs: € 115,-
Lumia 630 www.nokia.nl
   
Schermformaat 15,2 inch
Schermtype IPS LCD (ClearBlack)
Beeldverhouding 16:9
Beeldresolutie 854x480
Pixeldichtheid 221 ppi
Processor Qualcomm SnapDragon 400 1.2GHz
Software Windows Phone 8.1
Werkgeheugen 512 MB
Interne opslag 8 GB
Uitbreidingsslot MicroSD (uitbreidbaar tot 128GB)
Camera achter 5 MP 
Camera voor geen
Wifi 802.11 a/b/g/n 2.4/5GHz
Bluetooth 4.0
Connectiviteit GSM GPRS/EDGE / UMTS HSPA (3G)
Accucapaciteit 1830 mAh
Gewicht 134 gram

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: Lumia 630