Review: Lenovo Yoga Tablet 10

De Lenovo Yoga is een van de meest geslaagde hybride laptops voor Windows. Een laptop waarvan je het toetsenbord kunt omklappen waardoor het een handige, maar wel wat zware tablet wordt. De naam Yoga prijkt nu ook op dit product: de Yoga Tablet 10. Is hij net zo geniaal als de laptops met dezelfde naam?

Het is een tablet, dus het toetsenbord zit niet vast aan het scherm. Maar net als de laptop heeft Lenovo ook bij dit model een lenige bijzonderheid ingebouwd. De vormgeving is net even anders dan we van de gemiddelde tablet gewend zijn. Het heeft wel wat weg van de eerste tablet van Sony, want aan de onderrand van het scherm vind je een cilinder waaraan je de tablet vast kunt houden. Het voelt dan een beetje aan als een tijdschrift met die je met een aantal omgeslagen pagina's in de hand houdt.

Steun
In die cilinder is een steuntje ingebouwd die je - nagels vereist - naar buiten kunt klappen. De Yoga-tablet kan dus - net als de Surface-tablets van Microsoft - zonder extra hulpmiddelen blijven staan op tafel en dat is best handig. Prettig als je naar een film of video kijkt of je foto's aan anderen laat zien.Die steun kun ook je gebruiken om de tablet rechtop als een fotolijstje neer te zetten of schuin voor als je aan het typen bent. Handig, maar hoewel de draaiconstructie vrij stroef is, is feitelijk alleen de meest uitklapte stand bruikbaar. Anders raakt de tablet te veel uit balans. Als accessoire levert Lenovo een bijpassend toetsenbordje dat ook als cover voor de tablet kan dienen. Leg je hem op de tablet, dan gaat de Yoga direct in slaapstand. Haal je ‘m weer weg, dan wordt hij weer wakker.

Comfort
Voor een los toetsenbord is het tikcomfort best goed,  maar jammer genoeg zijn het toetsenbord en de tablet zelf twee losse onderdelen, waardoor die combinatie niet goed op schoot te gebruiken is. Voor de techniek maakt Lenovo gebruik van een quad-core MediaTek-processor. Dit is geen bijzondere krachtpatser , maar vlot genoeg voor een moderne tablet. Een sterk punt van Yoga 10 is de enorme werktijd op de accu: we haalden voor het afspelen van een film een werktijd van maar liefst 13 uur. Daarmee kunnen we hem het relatief hoge gewicht van 610 gram wel vergeven.

Beeldscherm
Minder te spreken zijn we over het scherm: dat heeft een standaard HD-resolutie van 1270x768, terwijl Full HD in deze prijsklasse steeds meer gemeengoed wordt. Android 4.2.2 Jelly Bean is het besturingssysteem, waar Lenovo maar weinig aan heeft versleuteld, maar de vraag is of dat erg is. Wel vinden we her en der toch wel wat schoonheidsfoutjes in de Nederlandse vertaling.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Lange accuduur (13 uur)

Praktische ingebouwde standaard

Ligt fijn in de hand

Minpunten

Nagel nodig om de standaard uit te klappen

Geen Full HD-scherm

Conclusie

De Lenovo Yoga houdt het lang uit op een accu, 13 uur is geen verkeerde score. Maar het is jammer dat een Full HD-scherm ontbreekt, iets dat bij tablets in dezelfde prijsklasse toch wel standaard moet zijn....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten