Review: f.lux voor de nachtuilen!

Lange tijd naar een beeldscherm kijken kan voor oogklachten zorgen. Het kleine programmaatje f.lux is ontworpen om dat te voorkomen. Het doet dat door de kleurtemperatuur van je beeldscherm automatisch aan te passen.

f.lux moet ervoor zorgen dat je beter kunt slapen na langdurig achter een beeldscherm te hebben gewerkt. Het baseert zich op onderzoek van de American Medical Association Council and Public Health, dat stelt de blootstelling aan veel licht 's nachts zo veel mogelijk beperkt moet worden om optimaal te kunnen slapen. En als je dan toch naar een felle lamp staart, is het het beste om dan naar gedimd, rood licht te kijken.

Locatie toevoegen

Bij gebrek aan een omgevingssensor baseert f.lux de kleurtemperatuur op basis van informatie van de locatie waar je je bevindt. Daarom is de eerste stap na de installatie het opgeven van die locatie, zodat de weerinformatie opgehaald kan worden en bepaald kan worden wanneer de zon ondergaat. Ook is het slim om op te geven wat voor licht er aanwezig is in de kamer. Voor het gebruik van alle kleurtemperaturen moet de computer even opnieuw opgestart worden.

Lees ook: Dit zijn de beste agenda-apps voor Android

Kleurtemperatuur

Vanaf zonsondergang past f.lux de kleurtemperatuur aan en verdwijnt het blauwe licht automatisch. Overdag is blauw licht comfortabel om naar te kijken, maar 's nachts kan het vermoeiend werken. Het rode licht zorgt dan juist voor een rustigere beeldervaring.

Extra mogelijkheden

De Windows-versie bevat een filmmodus, zodat als 's avonds een film wordt gekeken de kleurtemperatuur weer hersteld wordt naar de waarde overdag, voor een periode van 2,5 uur. Verder is het mogelijk om met Alt + PgUp en PgDown de kleurtemperatuur te bedienen en heeft f.lux ondersteuning voor Philips Hue-lampen en kan het Philips ColorKinetics intelliWhite bedienen. Ook aanwezig in het programma is een 'Darkroom Mode', waarbij het beeldscherm heel donker wordt en alles in rode tinten wordt weergegeven. Deze mode is speciaal bedoeld voor als het beeldscherm de enige lichtbron in de kamer is en zorgt ervoor dat je je nachtvisie niet verliest. In onze test was het inderdaad aanzienlijk aangenamer om daarnaar te kijken dan naar een beeldscherm met ook blauw licht.

Grafisch effect

Overigens is f.lux natuurlijk niet te gebruiken voor fotografen of grafisch ontwerpers, omdat die juist een constante kleurtemperatuur vereisen. Gelukkig kan met een druk op de knop het effect al dan niet tijdelijk worden uitgeschakeld.

Beschikbaar voor: Windows, Linux, OS X, Android en iOS.

Voor meer informatie: justgetflux.com

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Eenvoudig & gratis

Daadwerkelijk rustiger voor de ogen

Minpunten

In het Engels

Conclusie

f.lux is een handig programma dat ervoor zorgt dat je in de avond en in de nacht comfortabeler de computer kunt gebruiken. Het programma is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk, maar is overigens niet in het Nederlands vertaald. De namen van de verschillende omgevingslichten zullen daardoor misschien niet iedereen bekend zijn....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten