abonneren

Review: Dell Alienware 17-R2

Het Dell-dochtermerk Alienware maakt al sinds 1996 snelle gaming-computers. Begin dit jaar werden de Alienware-laptops geüpdatet met een nieuwe onboard videochip en een vernieuwd display.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Snel
  • Degelijk en stevig model
  • Zeer prettig toetsenbord
  • Minpunten
  • Geen dvd- of blu-ray-speler

PCM ontving de allernieuwste Alienware 17-R2, die compleet is vernieuwd ten opzichte van het model uit 2013. De 2015-versie beschikt over een Nvidia grafische chip uit de nieuwste 900-serie, waarbij direct is gekozen voor het topmodel: de 980M GTX. Op het moment van schrijven is dit de snelste mobiele grafische chipset van Nvidia. Overigens is de Alienware voorzien van twee grafische chips: de ander is van Intel, en deze zorgt voor de standaardweergave op het bureaublad. Wordt een game of een softwarepakket gestart dat gebruik maakt van de krachtige mogelijkheden van de videochip, dan wordt automatisch de Nvidia-chip aangesproken.

Via de instellingen van het Nvidia-controlepaneel kun je aangeven dat de Nvidia-chip altijd moet worden gebruikt, of dat de keuze automatisch moet plaatsvinden, afhankelijk van de software die wordt gestart. Voor de algehele prestaties van de laptop hebben deze instellingen op zich niet zoveel invloed, maar soms kan een applicatie sneller werken als de volledige grafische mogelijkheden van de Geforce-chip worden gebruikt.

Externe videokaart

Wil je nog meer power voor het spelen van games, dan is het met deze laptop mogelijk om een externe videokaart aan te sluiten. Hiervoor bestaan zogenoemde graphic amplifiers; een losse kast die is voorzien van een videoprocessor en videogeheugen. Zo'n amplifier sluit je aan op de speciale poort, waarna je een of meerdere monitoren op zijn beurt weer aan de amplifier aansluit.

Alhoewel de mobiele grafische processor zeer snel is, haal je met zo'n externe amplifier een snelheid die zo'n twee a drie keer hoger is qua frame rates.

Alienware richt zich met deze laptop vooral op gamers, getuige het stevige en degelijke model, die overigens wel bijna 4 kilo weegt. Het is dus niet een traditionele laptop, maar vooral eentje die je op een vaste plek hebt staan en misschien af en toe meeneemt naar bijvoorbeeld een lan-party. Bijzonder zijn de programmeerbare gametoetsen en de lichtgevende onderdelen van de laptop. Het logo, de leds onder het toetsenbord en de trackpad; ze kunnen allemaal van een afzonderlijke kleur worden voorzien via de meegeleverde Alienware CommandCenter-software.

Met die software kun je ook acties koppelen aan de verlichting, bijvoorbeeld als je een e-mail ontvangt, je een Skype-bericht binnenkrijgt of als de accu bijna leeg is; overal kun je een aparte actie aan toekennen, waarbij de onderdelen kunnen oplichten. Leuke gimmick!

Serieus

Natuurlijk is deze laptop ook prima te gebruiken voor iedereen die zonder poespas wil werken of gamen. Die speciale effecten kun je gewoon uitschakelen. Qua hardware heb je in ieder geval niets te klagen. De Intel Core i7 processor is geklokt op 2,8GHz, je hebt 8 GB werkgeheugen tot je beschikking en 4 GB dedicated geheugen voor de videokaart. Het door ons geteste model heeft twee schijven: een 256 GB ssd van LiteOn waarop het besturingssysteem is geïnstalleerd en een conventionele harde schijf van 1 TB van Seagate.

Alhoewel deze Alienware 17-R2 wel specifiek voor gamers is gemaakt, vinden we hem eigenlijk ook prima inzetbaar als vaste vervanger voor een desktop-pc. Het toetsenbord werkt lekker, heeft een apart numlock-gedeelte en de toetsen voelen degelijk aan. Bovendien is het apparaat erg stil en wordt eigenlijk niet warm. De voldoende openingen voor de afvoer van warmte zorgen daar wel voor, maar al die extra koelfunctionaliteit maakt de laptop wel een stuk dikker en zwaarder dan gemiddeld. Maar zoals gezegd: deze Alienware 17-R2 hoort eigenlijk gewoon een vaste plek in de woon- of studeerkamer te hebben.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: Alienware, Dell

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI