Review: ASUS ZenBook Flip UX360CA

Dankzij de nieuwe productieprocedés van chipfabrikanten zoals Intel, worden alle onderdelen alsmaar kleiner. Het resultaat is dunnere en lichtere laptops, die ook steeds sneller worden. Het probleem is nog wel de prijs: die is doorgaans nog behoorlijk hoog.
Deze ASUS ZenBook Flip UX360CA doet precies wat je ervan mag verwachten. Hij is lekker rap, stil, werkt prettig en – niet geheel onbelangrijk – hij is erg zuinig. Toch moeten we een kanttekening plaatsen wat betreft de prijs: 999 euro vinden we namelijk erg veel. Voor een paar honderd euro minder kun je al een goede Core i7-laptop kopen, die misschien wel wat zwaarder is en geen scherm heeft dat je kunt omklappen, maar wel betere prestaties biedt. Maar voor mobiliteit, zuinigheid en compactheid moet je nog steeds vrij diep in de buidel tasten, waardoor deze ASUS niet voor iedereen is weggelegd.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Scherm om te klappen
  • Zuinige accu
  • Voldoende aansluitmogelijkheden
  • Minpunten
  • Duur

ASUS heeft met de ZenBook Flip UX360CA een vlotte laptop op de markt gebracht die relatief dun is en met z’n 1,35 kilo makkelijk mee te nemen is. De laptop is voorzien van een glanzend 13,3inch-scherm dat je volledig (360 graden) kunt omklappen, waardoor je het apparaat ook als tablet kunt gebruiken of in de zogenoemde tentmodus kunt neerzetten. Wij testten de variant met een SSD van 256 GB.

Intern heeft ASUS een Core m3-processor op 1,51 GHz toegepast en 8 GB geheugen. Dat zorgt voor snelle prestaties, en – vooral dankzij de m-variant van de Core-processor van Intel – voor een erg zuinige laptop. Met een volle accu konden we het apparaat zo’n 10 uur achter elkaar gebruiken zonder bij te laden. Ondanks dat we slechts een dikte van 14 mm meten, heeft ASUS toch in voldoende aansluitingen voorzien. Zo zijn er twee usb 3.0-poorten (aan beide zijden eentje), een usb-C-poort en een mini-HDMI-poort. De adapter voor deze aansluiting levert ASUS mee en dat zien we graag. Voor een netwerkpoort is echter geen ruimte, dus je moet altijd via wifi verbinding maken met internet of gebruikmaken van een usb-naar-LAN-adapter, die dan weer niet wordt meegeleverd.

Stijlvol

De afwerking van de laptop is mooi: de klep is gemaakt van geborsteld massief aluminium, waardoor de laptop stevig oogt en aanvoelt. De overige materialen zijn uit stevig kunststof vervaardigd, zodat de laptop niet al te zwaar wordt. De speakers zitten aan de onderzijde verstopt, maar dit zorgt niet voor minder goede audio. Het toetsenbord tikt prima, al zijn de pijltjestoetsen wat aan de kleine kant, waardoor je met wat dikkere vingers al snel op de verkeerde toets drukt.

Prijzig

De ZenBook Flip UX360CA is een mooie maar eenvoudig ogende laptop. Geen overbodige franje, sprankelende kleuren of leuke extra’s, maar dat is ook niet altijd nodig. Qua uiterlijk lijkt deze ZenBook grotendeels op zijn oudere broertje. De eind 2015 gelanceerde UX305CA heeft 4 GB geheugen en een SSD van 128 GB, maar hiervan kan het scherm niet omgeklapt worden. Die laptop is echter wel 300 euro goedkoper.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: asus, convertable, flipbook