Review: Asus Eeebook F205TA

Als je onderweg wilt kunnen internetten of werken, is er genoeg keuze in apparaten. Bijvoorbeeld een tablet of een netbookje. Asus biedt met de Eeebook F205TA een prima oplossing
De Asus Eeebook F205TA is een prima apparaat voor onderweg. De accuduur is goed en het lichte gewicht en compacte vormgeving zorgen ervoor dat je 'm prima mee kunt nemen voor een lange trein- of vliegreis. De prestaties zijn prima voor de meest gangbare kantoortoepassingen, maar zware applicaties zijn niet aan te raden. De kwaliteit van het beeldscherm kan beter, evenals de kijkhoek.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Goedkoop
  • Zeer goede accuduur
  • Laag gewicht
  • Minpunten
  • Scherm van mindere kwaliteit
  • Beperkt geheugen

De Asus Eeebook is een kek en handzaam laptopje voorzien van een 11,6 inch scherm,32 GB opslaggeheugen in de vorm van eMMC-geheugen en 2 GB werkgeheugen. Als processor is een Intel Atom Z3735F quadcore toegepast met een kloksnelheid van 1,33 GHz. Op het eerste gezicht heeft deze laptop het meest weg van een Chromebook, maar de lay-out van het toetsenbord verraadt dat het hier toch om een echte Windows-machine gaat.

Deze laptop is beschikbaar in wit en blauw, wij ontvingen van Asus het witte model. Het toetsenbord typt prima, maar aangezien de laptop vrij dun is, is de aanslag van de toetsen kort. Verder zijn de toetsen vrij dicht op elkaar geplaatst. Dichtgeklapt is de laptop slechts 17 millimeter dik, het gewicht komt niet uit boven de 970 gram. Een prima laptopje om mee te nemen in de trein of het vliegtuig.

Omdat de laptop dun en compact is, ontbreken er wel de nodige aansluitingen. Zo heeft de F205TA geen aparte netwerkaansluiting en zijn er slechts twee usb 2.0-poorten aanwezig. Een hdmi-aansluiting is ook ingebouwd aan de linkerzijde van de laptop, maar is van het micro-formaat. Een verlooopstekker naar full size-hdmi wordt niet meegeleverd.

Opslag

Standaard is de F205TA voorzien van 32 GB opslag in de vorm van eMMC-geheugen. In feite is dit een op het moederbord geïntegreerde geheugenkaart. De opslag kan hierdoor dus niet intern worden uitgebreid, maar aan de linkerzijde van de laptop vinden we wel een uitbreidingsslot voor een micro-sd-kaartje, waarmee je de opslagcapaciteit kunt uitbreiden tot 128 GB.

Scherm

Asus heeft gebruik gemaakt van een goedkoop TN-scherm dat kwalitatief niet echt overhoudt. Zo is de kijkhoek vrij slecht, je moet echt recht voor het scherm zitten om de beste beeldkwaliteit te krijgen. Kijk je schuin op het scherm, dan heb je al snel last van inverterende kleuren. Het scherm is glanzend afgewerkt, waardoor je ook snel te maken krijgt met reflecties, al zijn deze niet zo heel extreem als bij andere modellen met hetzelfde type scherm. Het contrast valt ook wat tegen, maar gezien de lage prijs van deze laptop mogen we daar ook niet teveel van verwachten.

Prestaties

De ingebouwde Atom-processor is zeker niet de snelste, maar voldoende voor de meest gangbare taken. Zo speelt de F205TA prima video's af - ook HD-video - maar voor zware computertaken zoals fotobewerking is de Eeebook eigenlijk niet geschikt. Het is dan ook voornamelijk een laptop voor onderweg om te tekstverwerken of te interenetten. De accuduur is verder zeer uitstekend te noemen: 12 uur kun je ermee werken zonder 'm aan de oplader te hoeven hangen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: netbook, f205ta