abonneren

Review: Apple iPad Air

De iPad is inmiddels al aan zijn vijfde serie toe, die Apple niet meer aanduidt met een cijfer, maar met een term die het bedrijf ook gebruikt voor hun lichtste en kleinste MacBook, de MacBook Air.
Score
80
  • Pluspunten
  • iOS gebruiksvriendelijk
  • Snelle processor
  • Licht, zeer fraai scherm
  • Minpunten
  • iOS restrictief
  • Relatief klein voor intensief gebruik

None

Intern is er weinig aan te merken op de iPad. De iPad beschikt weliswaar over slechts twee reken-kernen, maar de accuduur is uitstekend en de taken worden sneller afehandeld. Uiteindelijk is de Apple iPad Air vanuit een technologisch oogpunt interessant.

Het gewichtsverlies

De term ‘Air’ is overigens zeer toepasselijk, als je het gewichtsverlies vergelijkt met zijn voorganger: van zo’n 650 gram naar zo’n 480 gram. Het 9,7-inch grote beeldscherm met een resolutie van 2048x1536 pixels valt meteen op. Dat is niet alleen qua kijkhoek maar ook qua kleurweergave een van de beste op de markt. Voor intensief gebruik is het scherm wat ons betreft wel net iets te klein. Je houdt de iPad dan niet in je hand, dus de afstand is dan wat groter, waardoor het getoonde wat aan de kleine kant kan zijn. Uiteraard is dat afhankelijk van wat je aan het doen bent.

Lees ook: 'Geen Apple-producten meer voor Chinese overheid'

De startschermen

De startschermen zijn prima afleesbaar, maar websites kunnen slechter leesbaar worden. Het is sowieso een erg klein oppervlak om naar te kijken als je bezig bent. Dan zijn de iets grotere schermen van de Dell en de Samsung in deze test toch iets prettiger om mee te werken. De schermverhoudingen van 4:3 zorgen ervoor dat je een wat vierkanter beeld krijgt dan de 16:9-en 16:10-verhouding van de Dell en Samsung oplevert. Toch oogt het beeld wat beter in balans dan het wat langgerekter beeld van de Android- en Windows-tablets.

Intern

Intern is er weinig op de iPad aan te merken. De Apple A7 beschikt weliswaar over slechts twee reken-kernen, maar die voeren hun taken erg efficiënt uit. De accuduur is uitstekend. De A7 is een 64-bits-SoC (system-on-a-chip). Een 64-bits-chip kan veel efficiënter omgaan met het werkgeheugen, waardoor taken sneller afgehandeld kunnen worden. Op dit moment biedt het in de iPad nog niet echt merkbaar veel voordelen, al was het maar omdat niet alleen de hardware maar ook de software er geschikt voor moet zijn. Dat is bij de meeste apps op de Air nog niet het geval, waardoor de 64-bits-chip vooral vanuit technologisch oogpunt interessant is.

Voor meer informatie: www.apple.com

Geschreven door: Chabelli Stoekenbroek op

Category: Review, Tablets

Tags: