Review: Acer Aspire S 13: kracht verpakt in kleine behuizing

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop heb je de keuze uit veel modellen. Kies je voor snel, dan ben je tegenwoordig ook niet meer aangewezen op een enorm zware laptop, want ook Core i7-processors zijn terug te vinden in lichte en dunne laptops. Zoals de Acer Aspire S 13.
Acer heeft met de Aspire S 13 een prima laptop weten neer te zetten. Hij is handzaam, snel en er is heel prettig op te werken. De laptop is goed afgewerkt en dankzij de goede kijkhoek kun je hem goed gebruiken onderweg, voor je werk of voor entertainment. De prijs van € 999,- is ook redelijk gezien de hardware die je er voor terugkrijgt.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Lange accuduur
  • Snel
  • Licht
  • Minpunten
  • Ventilator laat soms (veel) van zich horen

De S 13 is een nieuwe laptop uit de reeks Aspire-modellen die Acer in 2016 heeft aangekondigd. De laptop, of – beter – ultrabook, als die term überhaupt nog bestaat, is slechts 1,4 cm dik en weegt nog geen 1,5 kilo. Dat is een prima gewicht om mee te nemen in je (school)tas en is de S 13 bovendien qua formaat verder erg handzaam. Het scherm meet 13,3 inch en biedt een resolutie van 1920 bij 1080, wat prima is voor de vrijwel alle taken.

Dankzij de snelle Intel Core i7-processor – een 6500U dualcore – op 2,5 GHz hoef je aan kracht niets in te boeten, en daarbij helpt ook zeker het standaard ingebouwde 8 GB DDR3-geheugen. De Aspire S 13 is ook zeer geschikt voor het afspelen van films, mede door het mat afgewerkte IPS-scherm met een uitstekende kijkhoek. Sommige mensen geven de voorkeur aan een glimmend scherm, maar met een mat scherm heb je sowieso minder last van reflecties. Ingebouwd in de laptop is een extra sterkte Mu Mimo-wifi-antenne, waardoor je over het algemeen altijd een betere wifi-verbinding hebt.

Prettig werken

Het toetsenbord en de muispad werken allebei erg prettig. De toetsen hebben een fijne aanslag en zijn bovendien verlicht, zij het niet constant maar wel op het moment dat je beging te typen. Echter, het blauwe licht dat van onder de toetsen verschijnt, is niet overal even fel, alleen de zijkanten zijn beter verlicht, maar het werkt prima voor de oriëntatie in donkere ruimtes. Ook prettig is dat de laptop niet al te heet wordt als je ‘m lang op schoot hebt en dat is tijdens een lange reis in de trein toch wel fijn. Nadeeltje is wel dat de ventilator af en toe hoorbaar is, wat een hoog fluittoontje kan opleveren als je een zware taak uitvoert. Soms vervelend, maar onvermijdelijk bij dergelijke laptops.

Audio

De Acer Aspire S 13 is voorzien van kwalitatief goed geluid, dat is mede te danken aan de ingebouwde speakers, die zich aan de onderkant van de laptop bevinden, maar ondanks de positie toch een vol geluid weten te produceren. Je verwacht bij een laptop als deze dat het geluid wat blikkerig zal klinken, maar dat is absoluut niet het geval. Zware bastonen ontbreken enigszins, maar daar is prima mee te leven. Dankzij het stuurprogramma in combinatie met de Dolby Surround-app kun je het geluid verder instellen en zorg je er met de equalizer voor dat je het geluid kunt personaliseren.

Accuduur

Waar Acer ook erg veel aandacht aan heeft besteed is de accuduur: een complete werkdag op de S 13 werken is geen enkel probleem, ook niet als je wat zwaardere taken uitvoert. Volgens Acer ligt de accuduur op 13 uur, wij konden er zelf zo’n acht uur mee werken en dat is ruim voldoende.

Opslag

Soms komen we mooie en snelle laptops tegen, maar waarbij de fabrikant – om de prijs enigszins laag te houden – heeft gekozen voor een klassieke harde schijf voor de opslag. Gelukkig denkt Acer daar anders over en ziet het bedrijf in dat ssd’s toch de beste oplossing is voor een laptop van dit alure. Het door ons geteste model beschikt dan ook over een M.2-LiteOn-ssd van 512 GB. Deze module heeft een leessnelheid van 520 MB per seconde en een schrijfsnelheid van 450 MB per seconde. Capaciteit en zeker snel genoeg voor vrijwel alle toepassingen, en extra opslag in de vorm van een externe harde schijf aansluiten is ook geen enkel probleem, maar er is ook een sleuf aanwezig voor een sd-kaartje. De Acer heeft twee usb 3.0-poorten en een usb-c-connector, waardoor je ook snel toegang krijgt tot aangesloten apparaten. En wil je je beeldscherm weergeven op een externe monitor, dan is er nog de ingebouwde HDMI-poort, gelukkig een full-size-uitvoering, zodat je niet met verloopstekkertjes hoeft te rommelen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Notebooks

Tags: acer, aspire, s13