abonneren

RetroUI

Microsoft heeft met Windows 8 een radicale keuze gemaakt door de startknop weg te laten. In plaats daarvan is er een schermvullend menu waar je applicaties kunt starten. De keuze is omstreden: veel mensen missen de oude startknop. Wij gingen op zoek naar alternatieven.

Minpuntje: om deze startknop te installeren moet je eerst je e-mailadres achterlaten op de website van de makers. RetroUI is niet gratis, maar je mag de software de eerste 7 dagen wel kosteloos proberen. Daarna betaal je $ 4,95. Na installatie verschijnt de bekende ronde startknop uit Windows 7. Maar er staat nóg een icoon. Wie daarop klikt krijgt een overzicht met applicaties (zowel desktopprogramma’s als Windows 8-apps) en bestandslocaties. De zin van deze tweede startknop ontgaat ons, maar je kunt hem uitzetten.

De vormgeving van RetroUI doet sterk denken aan het Windows 7-startmenu, maar de werking is niet hetzelfde. In het menu ontbreekt de lijst met meest gebruikte programma’s. Wel is er een selectie met programma’s, maar het is onduidelijk waarop die is gebaseerd. Je kunt deze selectie zelf aanpassen door erop te rechtsklikken. Het indelen van het menu is omslachtig.

Er is een zoekvenster, maar dat werkt matig. De zoekterm ‘regedit’ levert geen resultaat op. Handig is dat je het Windows 8-scherm helemaal kunt overslaan bij het opstarten, waardoor je nooit geconfronteerd wordt met de schermvullende interface met tegels.

retroui

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: Startmenu

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord