}
abonneren

Resolume 2.3

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Video, afbeeldingen, teksten en flashanimaties mixen en afspelen op de beats van de muziek: het specialisme van de videojockey, of vj. Met Resolume kunt u op elke party de show stelen!
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Op grote feesten zult u ze regelmatig tegenkomen: videojockeys, oftewel vj's, die beelden improviseren op de muziek van de dj. Door effecten toe te kennen aan de beelden en verschillende beelden met elkaar te mixen ontstaat een spectaculaire voorstelling. Met de nieuwste versie van Resolume heeft de vj alles in handen om dit te realiseren.

De vj moet wel tot vier kunnen tellen

De interface van Resolume is opgedeeld in vier hoofdgedeelten. Via de bestandenbrowser kan worden gezocht naar verschillende media op de harde schijven, kunnen effecten en decks worden geselecteerd, kan de audio worden ingesteld en de bron worden bepaald voor live videobeelden. De decks worden gebruikt om videobeelden te selecteren.
Een geselecteerd videobeeld wordt in een van de drie lagen weergegeven en afgespeeld in het previewvenster. Bovendien beschikt de interface over drie kaders waarin een effect kan worden geplaatst.
Het pakket ondersteunt het werken met twee of meerdere monitoren. De overzichtelijkheid wordt hierdoor sterk vergroot. Behalve in het previewvenster kunt u de output ook full screen bekijken.

Formaten

Resolume kan overweg met de mediaformaten avi, mov, qt, mpg, flash, bmp, gif, jpg en wmf. Daarnaast kunt u de livebeelden van een webcam of camera gebruiken. Geselecteerde mediabestanden kunt u slepen naar één van de twintig thumbnailkaders in een deck. Er zijn acht verschillende decks. Direct heeft de vj dus 160 mediabestanden tot zijn beschikking, een enorme hoeveelheid. Hoewel alle avi-bestanden mogen worden gebruikt, genieten bestanden geëncodeerd met Cinepak, Indeo of mjpeg de voorkeur. De compressiemethode van die bestanden is beter geschikt om met effecten te werken dan de streng geëncodeerde divx of mpeg-2 bestanden. Gebruikt u zéér omvangrijke bestanden, dan kan Resolume wel eens haperen.

Effecten

Het fijne van Resolume is dat ieder mediabestand tot in detail kan worden ingesteld. Behalve begin- en eindpunten kan ook aan ieder bestand een effect worden toegekend. Daarnaast kunt u vooraf de ondoorzichtigheid, de framerate en de manier van afspelen (bounce, reverse, normaal) instellen. U kunt een deck dus helemaal naar uw hand zetten. Bij tevredenheid kunt u het deck opslaan voor later gebruik.
Resolume is in staat drie bestanden tegelijk met elkaar te mixen. Hiervoor worden de bestanden ieder apart in een laag gezet. Voor het mixen kunt u gebruikmaken van maskers en overgangen die u per laag kunt selecteren. Zelfgemaakte grijstintenmaskers en overgangen kunt u importeren en direct gebruiken.
De keuzevrijheid is enorm en wordt nog eens vergroot doordat u aan de output nog drie effecten kunt toekennen. U kunt kiezen uit zestig effecten, die betrekking kunnen hebben op de bewegingen van het beeld, de kleuren, of die het beeld kunnen vervormen. Denk aan de effecten van een videobewerkingspakket. Alle effecten kunt u zelf aanpassen. Op de website van Resolume kunt u overigens nog gratis zeventig extra effecten downloaden.
Alle beelden en effecten kunnen worden gelinkt aan de audio. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de 'fast fourier transformation'. De beelden kunnen zo reageren op de lage, midden en hoge tonen van de muziek. U kunt dit wederom per laag regelen, of per mediabestand.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Bediening.
  • Werken met drie lagen video.
  • Samenstellen en tunen decks.
  • Hapert soms bij grote videobestanden.
Resolume geeft de vj ontzettend veel mogelijkheden voor het samenstellen van een show. Alle acties zijn met het toetsenbord of een midi-controller te realiseren. De veelheid aan effecten en overgangen, gecombineerd met drie lagen video is overweldigend. Gelukkig is het programma eenvoudig in gebruik, zodat alle energie gestopt kan worden in het samenstellen van een goede show.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI