abonneren

Remote Desktop Services

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Alles is binnen handbereik via internet. Maar wat als u nu net vergeten bent dat belangrijke Word-bestand mee te nemen naar uw werk? Een remote access client zoals Remote Desktop Services is dan een uitkomst.

Het rdp-protocol van Microsoft werd voor het eerst gebruikt in Windows NT 4.0 Server. Ondertussen zijn we bij versie 7.0, die zit ingebakken in Windows 7 Professional, Enterprise en Ultimate. De Starter-, Home Basic- en Home Premium-versies hebben alleen de Remote Desktop Client, waarmee u een verbinding naar een andere computer kunt maken. Deze is te vinden via Start, Bureau-accessoires, Verbinding met een extern bureaublad. De poort die u in uw firewall dient te openen voor rdp, is 3389. Uw sessie met de andere computer wordt versleuteld met 128-bits RC4-encryptie.

Remote Desktop Services is eenvoudig te activeren via Systeem in het Configuratiescherm. Onder Geavanceerde Systeeminstellingen kunt u op het tabblad Externe Verbindingen kiezen of u de optie mét of zonder netwerkniveauverificatie wilt instellen. Deze optie zorgt ervoor dat u vóórdat de sessie wordt gemaakt als gebruiker wordt geverifieerd, vereist minder resources en maakt uw systeem minder kwetsbaar voor een eventuele aanval van buitenaf. Als eenmaal de juiste poorten open staan en uw instellingen goed zijn, kunt u een verbinding maken naar uw computer.

Voor het maken van de verbinding doet u er goed aan eerst de opties door te lopen. Hier kunt u instellen of u het beeld van de andere computer schermvullend wilt of in een specifieke resolutie. Ook kiest u hier welke snelheid uw verbinding heeft, wat van invloed is op de extra visuele toeters en bellen bij het verslepen van schermen en of er wel of geen blanco achtergrond is. De naar onze mening interessantste optie is Lokale Bronnen, waar u onder Meer de schijfstations van uw lokale pc kunt koppelen aan de sessie. Op deze manier kunt u in de remote sessie onder uw computer deze schijven weer als netwerkschijven benaderen.

Remote Desktop Services werkt goed: tijdens het werken op afstand krijgt u bijna het gevoel alsof u thuis aan het werk bent, de bewegingen zijn redelijk vloeiend met een 20/1 Mbit adsl-verbinding en de kwaliteit van het beeld is behoorlijk.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • inbegrepen bij de meeste Windows-edities
  • soepel, makkelijk in te stellen
  • geen extra beheerfunctionaliteit
  • lokale gebruiker kan niet meekijken
Remote Desktop Services is gratis, maar verder heeft het pakket helaas niet veel uitgebreide functionaliteit voor het beheer van uw computer. Ook kan de gebruiker van de pc op afstand helaas niet meekijken terwijl u aan het werk bent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: