abonneren

Registry Mechanic 5.0

Het register is een van de belangrijkste onderdelen van Windows, waardoor het opmerkelijk is dat Microsoft hier geen tools voor meelevert.

Het register op een pc is compact, efficiënt en bevat alleen de sleutels die u nodig hebt om geïnstalleerde software te draaien. Helaas duurt deze ideaalsituatie nooit lang: wanneer u software toevoegt of ongewenste software weer verwijderd, blijven er overbodige registerwaarden achter. Nu zult u misschien denken: 20 of 25 MB maakt toch niet zoveel verschil, omdat er op uw harde schijf nog vele gigabytes ruimte vrij is? Maar hoe groter het register, hoe meer RAM het in beslag neemt - en daar maakt 5 MB meer of minder nu juist wel een verschil. Bovendien duurt het bij grote registerbestanden lang om een bepaalde waarde op te zoeken, waardoor uw pc trager wordt.

Zoals gezegd: Windows levert geen tools mee voor het register, waardoor u een programma als Registry Mechanic nodig hebt. Klik op de Scan-knop en het programma begint meteen met het controleren van alle register-waarden. Alles wat kan zijn achtergelaten door inmiddels lang vergeten applicaties, wordt opgemerkt.

Registry Mechanic controleert bovendien op een aantal problemen, van niet-bestaande Startup-programma's tot missende fonts, Uninstall-programma's waarbij het oorspronkelijke programma ontbreekt, ongeldige bestandsregistraties en nog veel meer. U zult versteld staan hoeveel fouten daarbij kunnne opduiken. In onze test op een 'vervuilde' pc waren dat er meer dan 2.000.

Zomaar wissen van al die registerwaarden is riskant, vandaar dat Registry Mechanic drie beschermingslagen biedt. Daarmee kunt u besluiten of registerwaarden wel of niet moeten worden gemist. Bovendien maakt het programma backups van alles wat er wordt gewist, dus als je per ongeluk iets belangrijks weggooit kun je het makkelijk weer terugzetten.

En als dat nog niet genoeg is, maakt Registry Mechanic ook een systeemherstelpunt aan, voordat er een reparatie wordt uitgevoerd. Het resultaat is dat u het programma zonder zorgen kunt uitproberen, omdat elke actie snel kan worden teruggedraaid.

U kunt in Registry Mechanic aangeven na hoeveel registeracties u gewaarschuwd wilt worden dat het tijd is om het register weer eens op te ruimen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Risicoloos het register opruimen
  • Meerdere beschermingslagen
  • Nuttig maar redelijk prijzig
  • Beperkte functionaliteit
Registry Mechanic is een tool dat nuttig is en eigenlijk al standaard bij Windows meegeleverd zou moeten zijn. Toch is 30 euro een behoorlijk stevige prijs voor een tool dat eigenlijk maar beperkt inzetbaar is.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: