abonneren

Registry First Aid 6

Het register van Windows repareren, een backup maken van het register en wijzigingen aanbrengen in specifieke sleutels: dat is wat Registry First Aid voor u kan doen. Klinkt als een nuttige tool, maar wij vonden toch wat zwakke plekken.

Registry First Aid 6 sorteert de gevonden fouten in het register drie verschillende categorieën: 'Veilig', 'Voorzichtig behandelen' en 'Extreem voorzichtig behandelen'. Zo weet u als gebruiker meteen welke items u zonder verder nadenken kunt wissen. Mocht er iets misgaan, dan is er altijd nog de backup, die Registry First Aid ook voor u kan maken. Want u weet het: voordat u wijzigingen in het register aanbrengt is het verstandig om eerst een backup te maken.

Registry First Aid kan automatisch een backup maken en gebruikt daarvoor Systeemherstel van Windows - geen eigen ontwikkelde module. Bij het beheren van het register kunt u kiezen uit het wissen van registerwaarden of kopiëren naar het klembord. Bewerken van sleutels is niet mogelijk, want een ernstige omissie is: want waarom zou u alleen maar in het register gaan kijken? De zoekfunctie is wel goed: u krijgt na invoer van de zoekterm een overzichtelijke lijst met treffers.

Met de snapshot-functie kunt u twee momentopnamen vergelijken, zodat u meteen ziet welke onderdelen van het register zijn gewijzigd na de installatie van nieuwe software. Wel is de weergave van de resultaten wat verwarrend: als gebruiker moet u zelf de speurhond uithangen om de precieze verschillen te vinden.

Freeware-alternatief


Registry First Aid bevat verder nog nuttige functies zoals register-defragmentatie, maar het freeware-programma Regcleaner kan hetzelfde, kan ook het register bewerken en is bovendien helemaal gratis. Daardoor is Registry First Aid niet echt een aanrader.

Klaar voor Vista


De nieuwste versie 6 van Registry First Aid is aangepast voor Vista. Er zijn ook een aantal verbeteringen doorgevoerd: zo ziet u voortaan beschrijvingen in snapshot-lijsten. De meeste energie bij deze nieuwe versie is echter naar het verbeteren van de zoekfunctie gegaan. Er worden nieuwe zoekalgoritmes gebruikt, waardoor de zoekfuntie grondiger, sneller en betrouwbaarder is geworden. Ook is de restultatenlijst verbeterd: u kunt de gevonden registerwaarden voortaan filteren en sorteren. Toch had de ontwikkelaar beter wat meer energie in de andere functies kunnen steken, want met de zoekfunctie was in de vorige versie 5 niets mis. Het kunnen bewerken van registersleutels en het verbeteren van de vergelijkingsfunctie had wat ons betreft hogere prioriteit kunnen krijgen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Automatische backups
  • Goed overzicht welke registersleutels veilig en onveilig te verwijderen zijn
  • Geen mogelijkheid om registersleutels te bewerken
  • Matige backupfunctie
  • Vergelijkingsfunctie levert onoverzichtelijk resultaat
Met Registry First Aid kunt u het register opschonen en beheren. Functie zoals backup en bewerken zijn slecht uitgevoerd en ontbreken helemaal. Het gratis tool Regcleaner is een beter alternatief.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie