abonneren

RegCleaner Professional 3.8

Windows houdt ontelbare configuratiegegevens van hardware en software bij in een centrale databank: het register. Zo nu en dan dit register opschonen is goed voor uw systeem, aldus producenten van registercleaners. Wij gaan na in hoeverre deze claims terecht zijn en gebruiken RegCleaner Professional 3.8 van Tweak Now.

Bij het opstarten van de module Registry Cleaner kunt u meteen kiezen uit een viertal scanmodi. Quick scan (die alleen binnen de 'belangrijkste delen van het register' speurt), Custom scan (die u toelaat zelf de gedeelten aan te duiden die u wil laten controleren), Full scan (die het complete register onderzoekt) en Expert scan. Deze laatste scanmodus is identiek aan de Full scan, maar neemt in de resultaten ook items op die het programma als onbekend beschouwt, of als onveilig om te wissen.

Bij Full en Expert scan krijgt u de gelegenheid een Deep scan uit te voeren. In dit geval speurt RegCleaner bepaalde delen van uw harde schijf af, op zoek naar bestanden waarnaar verwezen wordt vanuit items uit de resultatenlijst. Blijken die bestanden inderdaad ergens op uw schijf te staan (weliswaar niet op de locatie waarnaar verwezen wordt), dan markeert de tool deze items automatisch als onveilig om te verwijderen.

Wat ons verbaast is dat het register na het opruimen van de 'veilige' items juist groter is geworden. Ook het uitvoeren van de module Registry Defragmenter verandert hier weinig aan, al rapporteert het programma zelf in dit geval een winst van circa 1360 KB.

Goed om weten: er is ook een gratis standaardversie, waarin enkele beperkingen zijn ingebouwd. De belangrijkste zijn het ontbreken van een Full of Expert scan. Ook worden extra's als Registry Defragmenter, Track Cleaner en System Tweak in de gratis versie niet meegeleverd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • diverse scanmodi
  • diep onderzoek van het register
  • niet altijd duidelijk
  • register wordt na een schoonmaakbeurt groter
U kunt redelijk diep het register onderzoeken met RegCleaner, en dus redelijk veel schoonmaken, maar waarom het register dan groeit is ons een raadsel.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Laatste reactie