abonneren

Real VNC

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Alles is binnen handbereik via internet. Maar wat als u nu net vergeten bent dat belangrijke Word-bestand mee te nemen naar uw werk? Een remote access client zoals Real VNC is dan een uitkomst.

None

4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Minpunten

VNC is een naam die veel mensen kennen en staat voor Virtual Network Computing. Real VNC is er in drie varianten: Free, Personal en Enterprise Edition. De Free-variant is helaas niet compatibel met Vista en Windows 7 en een licentie voor de Personal Edition kost € 22,61. Het programma gebruikt standaard poort 5800. De installatie bestaat uit het simpelweg doorlopen van een wizard. Na het invoeren van uw licentiesleutel is de software actief en kunt u een verbinding maken met de computer. Minpunt: de clientsoftware (VNC Viewer) moet u downloaden en installeren op de andere pc vanwaar af u de verbinding gaat maken. Hierdoor is het helaas geen kwestie van even snel inloggen als u achter een publieke pc zit.

De software is redelijk eenvoudig: u krijgt in een scherm de desktop van de andere pc te zien, nadat u de juiste logingegevens hebt ingevoerd. Het bewegen en aanklikken van items met de muis gaat erg soepel en werkt prettig. Bovenin het scherm treft u een toolbar waarmee u bestanden kunt overzetten, een Ctrl+Alt+Del-commando naar de host kunt sturen en een chatsessie kunt starten met de gebruiker van de computer. Al met al is de hoeveelheid functies in Real VNC Personal toch wat beperkt. Zo kan er alleen maar vanuit het remote-scherm worden gewerkt, maar ontbreken ook hier de extra beheersfunctionaliteiten.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • soepel werkende interface
  • eenvoudige installatie
  • geen extra beheerfunctionaliteit
  • Free Edition niet compatibel met Windows 7
Feitelijk kan VNC bijna hetzelfde als Remote Desktop Services, alleen betaalt u hierbij ook nog voor een licentie. In dit geval is de gratis variant van Microsoft dus net zo goed of misschien zelfs beter, omdat u daar geen extra kosten aan kwijt bent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: