WinRAR is een populaire tool onder Windows-gebruikers om bestanden in te pakken. De software is eigenlijk betaald, maar blijft zonder licentie oneindig lang functioneren. Nu komt versie 5.0 eraan, met enkele verbeteringen aan het RAR-formaat en geen eindeloos gratis gebruik...

Belangrijkste vernieuwing in WinRAR is het nieuwe RAR-formaat, versie 5. Dit formaat moet bestanden nóg beter samenpersen. Dat doet het door de maximum en standaard-dictionary sizes te verhogen naar respectievelijk 1 GB en 32 MB en door beter gebruik te maken van processors met meerdere rekenkernen.

Op het gebied van beveiliging zijn eveneens verbeteringen gemaakt, door ondersteuning van de veelgebruikte CBC-modus voor AES-256-versleuteling. Er is een nieuw checksumschema dat het moeilijker maakt voor aanvallers om de inhoud van een bestand te achterhalen en WinRAR is nu eindelijk in staat om bij een wachtwoordbeschermd bestand het wachtwoord vooraf te verifiëren, zodat je dus niet langer eerst alle bestanden uit moet pakken om er daarna achter te komen dat het wachtwoord fout is ingevoerd.

Verder zijn er wat kleinere veranderingen: tijden zijn nu altijd in UTC en er is een nieuw Reed-Solomon-algoritme dat beter in staat is om corrupte archieven te herstellen. De maximumlengte van het bestandspad is nu 2048 karakters en het is nu mogelijk om ntfs-links zonder de inhoud te archiveren.

De nadelen van WinRAR blijven. Naast de gedateerde interface – er zijn weliswaar wat skins beschikbaar, maar die zijn niet heel interessant – is het RAR-formaat een gesloten formaat en heeft het weinig ondersteuning op andere besturingssystemen dan Windows. Als het RAR 5-formaat gebruikt wordt, wordt die ondersteuning overigens nog minder: RAR 5 werkt alleen nog met WinRAR 5 en wordt daardoor ook nog niet standaard gebruikt.

De voordelen blijven ook staan: RAR is iets beter in compressie dan Zip en WinRAR ondersteunt veel verschillende formaten. Echter, er zijn concurrenten: 7-zip bijvoorbeeld, dat gratis en open source is en RAR kan uitpakken, maar niet inpakken. Qua prestaties is 7-zip over het algemeen iets sneller.

Uit wat simpele prestatiestests die we met het RAR 5.0-formaat hebben gedaan, zien we vreemd genoeg achteruitgang. Bovendien is het zo dat RAR 5 WinRAR 5 vereist voor inpakken én uitpakken: er is geen backwards compatbility. Over het algemeen zijn de wijzigingen in deze versie wat mager, maar het programma doet wat het moet doen en wordt toch voornamelijk via Windows Verkenner gebruikt, omdat dat het eenvoudigste is.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

kleine verbeteringen

veel mogelijkheden

Minpunten

soms langzamer in onze tests dan oude formaat!

gesloten formaat

slechts 30 dagen

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten