abonneren

Rara.com

Er is een nieuwe revolutie aan de gang in muziekland. De CD moest ooit plaatsmaken voor mp3. Nu verdwijnt het digitale geluidsbestand ten gunste van streaming muziek. Spotify was de wegbereider. Inmiddels zijn er veel meer aanbieders. Welke presteert het best?

Ook hier geen overdaad aan geavanceerde snufjes. Zowel de site als de apps ogen wat eenvoudig, maar functioneren goed. Behalve een ding: de tracks starten wat langzaam. Het duurt tot 3 seconden voordat muziek begint. Andere diensten lukt dat bijna zonder vertraging. Vooral Spotify legt grote nadruk op zijn snelle reactietijd. Rara.com heeft een fraai ogende Windows 8-app, maar ook die is aan de trage kant. Er zijn ook apps voor Android, iPhone en iPad.

In de apps en op de site kun je tracks markeren als favorieten en afspeellijsten maken. Rara.com biedt tevens een groot aantal radiokanalen met muziek uit bepaalde periodes (bijvoorbeeld 80’s of 50’s) en op basis van ‘moods’ (zoals ‘Let’s party’ of ‘Chilling out’).

Favoriete muziek wordt automatisch via wifi gedownload naar de mobiele telefoon voor offline gebruik. Zo heb je onderweg geen dataverkeer. Net als Juke gebruikt Rara.com Dolby Pulse om de muziek te comprimeren, dus de bestanden zijn kleiner dan mp3.

Rara.com heeft niet zoveel sociale functies. Een track delen op Facebook is mogelijk, maar je kunt niet zien welke tracks vrienden en bekenden van je luisteren. Daarmee is de site wat minder geavanceerd dan bijvoorbeeld Rdio of Spotify.

De prijzen van Rara.com zijn vrij gebruikelijk. Een abonnement om alleen te streamen op de desktop kost 4,99 euro. Wie ook op de mobiel of tablet wil luisteren is 9,99 euro kwijt. Er is geen gratis abonnement, maar de eerste maanden betaal je een introductieprijs: respectievelijk 0,99 en 1,99 euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Streaming media

Tags: Streaming Audio