abonneren

Rainmeter 2

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Twee jaar geleden was Rainmeter nog een verlaten stukje opensourcesoftware, maar inmiddels wordt het verder ontwikkeld en is het een prima tool voor het opfrissen van Windows.

Rainmeter stelt je in staat om het Windows-bureaublad aan te passen. Het programma werkt met zogenaamde skins, die het best vergeleken kunnen worden met Windows' eigen gadgets. Net als gadgets kunnen skins namelijk informatie weergeven over de cpu-belasting, het ram-gebruik of muziek die wordt afgespeeld. Een andere mogelijkheid is het weergeven van rss-feeds. Het belangrijkste verschil met de Windows-gadgets is dat skins eenvoudiger aangepast kunnen worden.

Standaard worden aardig wat skins meegeleverd, maar het aanbod op internet is veel uitgebreider. Op de website van Rainmeter zijn drie extra suites (een verzameling skins) te downloaden: Gnometer (een skin gebaseerd op Gnome), Enigma en ABP. Vooral die laatste is erg mooi. Daarnaast vind je op sites als Customize.org en deviantArt nog honderden skins, variërend van een Unity-kloon tot aan een bureaublad geheel in de stijl van Windows Phone 7. Alsof dat niet genoeg is, is het zelfs mogelijk ook deze skins weer aan te passen of om zelf een skin te maken. Via de (relatief) eenvoudige configuratiebestanden van een skin is het niet zo moeilijk om bijvoorbeeld een lettertype of kleur te veranderen.

De belangrijkste wijzigingen in Rainmeter 2.0 bestaan uit enkele nieuwe plugins waarmee skinmakers meer mogelijkheden krijgen. Zo kunnen ontwikkelaars nu informatie ophalen over mappen van de gebruiker en de temperatuur en belasting van de cpu. Daarnaast is er een nieuwe InputText-plugin, zodat je ook tekst in skins kunt invoeren, is er de mogelijkheid toegevoegd om plugins in C# te schrijven en kunnen skins nu gebruikmaken van de Lua-scripttaal.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • prachtige resultaten
  • veel keuze
  • handleiding vereist voor alle mogelijkheden
Rainmeter is een verbeterde versie van de Windows-gadgets, met een uitgebreider en beter aanbod. Versie 2.0 heeft een aantal goede verbeteringen die ervoor zullen zorgen dat de skins nog meer mogelijkheden krijgen en dus nog beter worden.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie