Virtuele machines Spelletjes die alleen onder Windows 98 draaien? Vrij experimenteren met Linux? De bèta van Windows Vista uitproberen? Met virtualisatietechnologie is dat allemaal goed te doen. Het kost geen cent én uw besturingssysteem loopt geen gevaar!

Een tijdje geleden kon u bij ons alles lezen over bootmanagers, waarmee u meerdere besturingssystemen op één pc kon laten draaien. Als alternatief daarvoor noemden we virtualisatie al even. Maar met virtualisatie kunt u nog veel meer. We bespreken vijf populaire programma’s en vertellen alles over de achterliggende technieken.

QEMU is open source en presteert prima. In principe werkt het met een dos-achtige interface, maar met de eveneens gratis uitbreiding QEMU Manager (www.davereyn
.co.uk/download.htm) is er nauwelijks nog verschil met de andere kandidaten.
En het programma heeft nog een heel leuk extraatje. Opensourceliefhebbers hebben al hun favoriete besturingssystemen geïnstalleerd en geconfigureerd in QEMU. U hoeft alleen maar naar www.oszoo.org te surfen, daar het gewenste besturingssysteem te downloaden en de virtuele harde schijf (want dat is het) toe te voegen aan een virtuele pc in QEMU. Dit is nagenoeg hetzelfde als wat u met de gratis VMWare Player kunt doen, maar met QEMU kunt u ook zelf virtuele pc’s maken. In een handomdraai hadden we FreeBSD, Debian en Windows XP naast elkaar draaiend.
De virtuele hardware is anders dan bij de andere testkandidaten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een systeem met 255 processoren te simuleren en harde schijven tot 144 petabyte (!) aan te maken.
Al met al is QEMU een verrassend gemakkelijk, veelzijdig en gratis product. Voor lezers die thuis aan de slag willen met opensource besturingssystemen en/of virtuele pc’s dan ook een echte aanrader!

ConclusieVirtuele technologie is zowel interessant voor het bedrijfsleven als voor de thuisgebruiker. Veilig allerlei software en complete besturingssystemen uitproberen is geen probleem met de besproken producten. De servervarianten vereisen duidelijk wat meer kennis van de gebruiker, de overige commerciële producten zijn vooral gericht op het bedrijfsleven. Blijven over de probeerversies, de demo’s en natuurlijk de opensource programma’s. Hiermee spelen kost u geen cent en u kunt met een gerust hart de pc in de soep laten lopen; met één druk op de knop kunt u tenslotte fluitend weer verder experimenteren!

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten