abonneren

Process Hacker 1.3.6.5

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Om te weten te komen welke processen actief zijn op uw systeem, kunt u via Ctrl+Shift+Esc het Windows Taakbeheer openen. Vindt u deze tool niet informatief genoeg, gebruik dan een externe tool als Process Hacker.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Zodra u het gratis programma Process Hacker opstart, verschijnt een icoontje in de Windows-taakbalk. Van hieruit kunt u onder meer realtime grafieken van de cpu- en geheugenbelasting opvragen, snel toepassingen afsluiten en ook een overzicht opvragen van de actuele processen, services en netwerkverbindingen. Dat zijn meteen ook de enige drie tabbladen die u in dit programmavenster aantreft. Maar laat deze eenvoud u vooral niet misleiden.

Op het tabblad Processes treft u logischerwijs een overzicht van alle processen aan met een korte beschrijving. Een aanpasbare kleurcode geeft aan om welk procestype het gaat. Roze zou op dangerous processes moeten wijzen, maar Process Hacker blijkt hier wel vaker de bal mis te slaan. Veel meer informatie, evenals mogelijkheden tot manipulatie, krijgt u als u via het snelmenu van een item het Properties-venster opent. U kunt hier bijvoorbeeld de bijhorende process threads en moduleparameters aanpassen, handles afsluiten en geheugengebieden wijzigen - voor de gevorderden dus!

Het tabblad Services is duidelijk minder voorzien van allerlei features. Wel kunt u services starten en stoppen en het opstarttype en het gebruikersaccount wijzigen waaronder zo'n service draait. Het tabblad Network ten slotte levert weliswaar nuttige informatie op (als lokaal en remote eindpunt, protocol en status), maar voorziet niet in enige manipulatiemogelijkheden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • erg gedetailleerde procesinformatie
  • krachtige manipulatiemogelijkheden voor processen
  • soms te geavanceerd voor de ongevorderde gebruiker
  • weinig betrouwbare kleurcode voor 'verdachte' processen
Process Hacker is een zeer degelijke tool en heeft vooral voor de vergevorderde gebruiker een duidelijke meerwaarde. Beginners hebben wellicht voldoende aan het Windows Taakbeheer. Iets veeleisender gebruikers hebben ook een handig alternatief aan het gratis Process Explorer. http://www.pcmweb.nl/software_review.jsp?productid=2949

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Tools

Tags: