Process Explorer 11.02

Normaal gesproken draait een geopende toepassing in een venster, of u ziet minstens een pictogram of knop in de taakbalk van Windows. Controleert u echter via het ingebouwde taakbeheer welke software actief is, dan ziet u dat er nog flink wat andere processen actief zijn.

Tools waarmee u dergelijke processen kunt analyseren en beheren zijn zeker nuttig omdat u hiermee uw systeem kunt optimaliseren en zelfs malware kunt vinden. We bespreken de gratis tool Process Explorer 11.02 van Microsoft.

Process Explorer lijkt minder informatief, maar schijn bedriegt! In eerste instantie krijgt u alleen een overzicht van de actieve processen te zien, inclusief pid (process id), cpu-gebruik, producent en een korte omschrijving. De svchost-items zijn netjes opgesplitst in hun afzonderlijke delen. Het gebruik van kleurcodes maakt het extra overzichtelijk: nieuwe processen bijvoorbeeld worden tijdelijk groen gekleurd.
Afhankelijk van de door u ingestelde modus (Ctrl+D dan wel Ctrl+H), verschijnt in een apart venster hetzij een lijst met dll's die het geselecteerde proces heeft ingeladen, hetzij de handles en bestanden die het geopend heeft. Overigens voorziet de tool ook in een zoekfunctie waarmee u snel kunt opsporen welk proces een bepaalde handle of dll in beslag neemt. Zo'n handle kunt u dan vanuit het contextmenu geforceerd sluiten. Een proces kunt u op deze manier niet alleen volledig stopzetten, maar ook tijdelijk op non-actief plaatsen om het nadien weer te activeren.
Via Properties kunt u vanuit het contextmenu extra informatie oproepen. Er verschijnt dan een apart dialoogvenster met diverse tabbladen, onder andere met informatie over het netwerkverkeer, gebruikte threads en een realtime prestatiegrafiek. In het contextmenu vindt u ook de optie Search online, maar die speelt het geselecteerde item slechts door aan Google – een wat goedkope manier om verdachte processen te identificeren. Wel handig (vooral voor beginners) is het knopje Find Windows Process: als u dit naar een geopend venster sleept, ziet u meteen welk proces hieraan is gekoppeld. Process Explorer laat zich overigens ook vanuit de opdrachtregel aansturen.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • kleurcodes maken het programma overzichtelijk

  • veel informatie

  • Search online beperkt zich tot de Google zoekmachine

Het in Windows ingebouwde Taakbeheer voldoet voor wie snel wil zien welk proces welke en hoeveel systeembronnen gebruikt. Het wordt echter lastiger als u ook wilt weten welke programma's daar precies achter schuilgaan en vooral ook of die programma's wel nodig en betrouwbaar zijn. In dat geval moet u kijken naar een speciale tool.Wie op zoek is naar een goede gratis tool moet Process Explorer zeker een kans geven. Met deze tool in combinatie met online lijsten of services die malware aanwijzen komt u een heel eind.Downloadversie beschikbaarjaDemoversie beschikbaarneeProcessor (minimaal benodigd)Intel Pentium 3Hoeveelheid RAM (minimaal benodigd)256Besturingssysteem (minimaal benodigd)Windows Vista
Windows XP
Windows 2000
Windows Server 2003
Windows Server 2000
Windows ME
Windows 98/SE
Windows 95

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten