Voor het opsporen van gestolen telefoons is genoeg software beschikbaar, maar voor computers is er niet bijster veel keuze. Omdat notebooks meestal niet voorzien zijn van een gps-ontvanger, is het opsporen vaak onmogelijk. Wat kan Prey dan nog voor u betekenen?

Mobiele antidiefstalsoftware (zoals Kaspersky Mobile Security) wordt meestal geactiveerd door een speciaal sms-bericht te sturen. De ontwikkelaar van het pc-programma Prey moest voor zowel het sms-bericht als de gps-ontvanger een alternatieve methode bedenken. Dit is hem deels gelukt, waardoor Prey maar in een beperkt aantal scenario's nuttig is.

Verbinding

Prey draait als achtergrondservice op uw notebook of desktop. De eerste voorwaarde is dat de laptop verbonden is met internet. Elke twintig minuten of vaker controleert Prey namelijk of een vooraf opgegeven webadres bestaat. In een later stadium moet het programma zelfstandig contact gaan zoeken met draadloze netwerken, maar dat werkt nu nog niet.

Als Prey verbinding heeft en merkt dat het adres bestaat, gebeurt er niets, maar als het niet bestaat, dan start Prey de opsporingsfuncties. Zodra uw notebook gestolen wordt, zorgt u dat het webadres offline gaat, zodat Prey weet dat het aan de slag moet. Deze technische details worden overigens voor u verborgen gehouden als u kiest voor de eenvoudige installatiemethode. Tijdens de installatie van Prey kunt u namelijk kiezen voor integratie van Prey met het online control panel, een website om Prey op uw apparaten te beheren. Deze site neemt u heel wat werk uit handen. Om Prey te activeren in geval van diefstal, vinkt u dan simpelweg een optie op de website aan in plaats van het gedoe met een wel- of niet-bestaand webadres. Deze service is gratis, maar als u er desondanks niet afhankelijk van wil zijn, dan kunt u kiezen voor de stand-alone installatie.

Kwetsbaar

U merkt niets van het feit dat Prey wordt uitgevoerd op uw notebook. Omdat het proces slechts op gezette tijden wordt gestart, zal een dief ook in het Taakbeheer niet merken dat Prey wordt uitgevoerd. Wel maakt de installer standaard een map aan in het menu Start en is het programma eenvoudig te verwijderen (geen wachtwoordbeveiliging), dus kwaadwilligen die het programma kennen, kunnen het snel verwijderen. De maker van Prey onderschrijft dit, maar claimt dat een klein beetje hoop dat uw laptop nog teruggevonden wordt beter is dan helemaal niets. Het nut van het programma wordt hierdoor beperkt, omdat u maar moet hopen dat u Prey op uw notebook kunt activeren voordat de dief doorheeft dat hij wordt gevolgd.

Bovendien is de hoeveelheid informatie die Prey doorgeeft vrij klein. Als wij onze testpc markeren als gestolen, krijgen we binnen vijf minuten een mailbericht in onze inbox met een rapport. Prey stuurt ons een screenshot en het ip-adres van de internetverbinding waar de pc op aangesloten is. Indien mogelijk, wordt eveneens een beeld van de webcam van uw notebook bijgeleverd. Ook moet Prey een lijst van recent gewijzigde bestanden door kunnen geven, maar dit werkt tijdens onze test niet.

Sympathiek

Naast Prey voor Windows, Linux en Mac OS is er ook een versie voor het mobiele platform Android. Deze biedt wel gps-ondersteuning, maar is niet compleet geïntegreerd met de beheerwebsite. Ook hier geldt echter dat het programma eenvoudig te verwijderen is. Bij de mobiele versie krijgt u gelukkig wel coördinaten, indien beschikbaar.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • gratis en makkelijk

  • weinig informatie

  • makkelijk te verwijderen

We vinden Prey een sympathiek initiatief, maar in een echte noodsituatie zal het niet voldoen. De informatie die u krijgt is te beperkt, want een ip-adres is geen fysieke locatie en op een screenshot kunt u alleen met geluk nuttige informatie over de locatie van uw notebook vinden. Omdat het een gratis dienst is, kunt u het zonder problemen proberen, maar verwacht niet dat het uw laptop bij u terug bezorgt.

5,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten