abonneren

Premiere Pro CS5

De kracht van de nieuwe Mercury Playback Engine is al weken het belangrijkste gespreksonderwerp als het gaat over de nieuwe versie van Adobe Premiere Pro CS5. Terecht, want Adobe's promotiefilmpjes laten duidelijk zien dat het nu mogelijk is om negen full-hd streams tegelijkertijd vloeiend af te spelen.

None

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
Een opmerkelijke prestatie, maar wel een die alleen kan worden gerealiseerd met een topsysteem.

Adobe heeft met het uitbrengen van Premiere Pro een tweetal duidelijke keuzes gemaakt. Ten eerste is Premiere Pro CS5 alleen in 64-bit verkrijgbaar, waardoor een 64-bits besturingssysteem noodzakelijk is. Een begrijpelijke stap, want alleen in dat geval kan er gebruik worden gemaakt van meer dan 3 GB geheugen. Premiere Pro werkt al met 4 GB geheugen, maar om meerdere hd-streams goed te kunnen afspelen, is minimaal 6 GB nodig.

De tweede keuze die Adobe heeft gemaakt, betreft de ondersteuning van specifieke Nvidia-videokaarten. Alleen als u beschikt over een Nvidia Quadro- of GTX 285-videokaart, zult u de Mercury Playback Engine kunnen gebruiken, want bij elke andere kaart wordt de Mercury Playback Engine uitgeschakeld. Met deze eisen in ons achterhoofd installeren we Premiere Pro op een i7 Quad Core 920-computer met 6 GB geheugen en een Nvidia GTX 285.

Indrukwekkende prestaties

Zonder effecten is ons testsysteem in staat om maar liefst zeven full-hd streams tegelijkertijd in volle resolutie af te spelen. De gpu wordt hierbij 25 procent belast. De kracht van de Mercury Playback Engine wordt pas echt zichtbaar zodra we met drie full-hd streams werken die allen zijn voorzien van meerdere effecten. De belasting op de gpu stijgt dan naar 98 procent en de beelden zijn nog steeds in volle resolutie vloeiend af te spelen. Verhogen we het aantal streams naar vier, dan kan de gpu het niet meer aan en gaat het beeld haperen. In dat geval is het nog wel mogelijk om de previewresolutie met de helft te verlagen, waardoor het beeld alsnog goed afspeelt. Kortom een indrukwekkende prestatie die veel hd-liefhebbers als muziek in de oren zal klinken.

Maar niet alleen bij het afspelen van de video hebt u baat bij de Mercury Playback Engine, ook het encodeerproces verloopt hierdoor gemiddeld drie keer zo snel.

Overige vernieuwingen

Premiere Pro kent nog een aantal andere nieuwe functies die de moeite waard zijn. Met de nieuwe Face Detection worden gezichten in videoclips automatisch herkend. Al deze clips met gezichten worden overzichtelijk gepresenteerd als u vervolgens Face Search gebruikt. Dit neemt niet weg dat u bij grote hoeveelheden clips nog steeds veel tijd kwijt bent om de juiste personen in videoclips te vinden, omdat Face Detection geen onderscheid maakt tussen verschillende gezichten.

Erg handig en goed werkend is het Ultra Key-effect. Met dit effect kunt u specifieke kleuren in het beeld transparant maken, om hier vervolgens een ander beeld te tonen. De Ultra Key verschilt van de normale chromakey, omdat het makkelijker overweg kan met (hd-) videobeelden die niet goed zijn uitgelicht en geen eenduidige achtergrond hebben.

Een zeer omvangrijke nieuwe functie is de online dienst Adobe Story. Met dit programma kunt u samen met anderen onder meer scripts maken voor films, pitches en promotiefilmpjes. De scripts zijn te voorzien van locatie-, shot- en metagegevens, die automatisch worden verwerkt in het bijgeleverde Adobe onLocation, zodat u alle gegevens bij de hand hebt tijdens de opnames. De videoclips en de metadata zijn daarna te importeren in Premiere Pro.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • realtime werken met originele avchd-video
  • goede bijproducten als Adobe Story en Encore
  • zeer hoge systeemeisen
  • geen enkele applicatie in het Nederlands
Adobe deelt met Premiere Pro CS5 een gevoelig klap uit aan de concurrentie. Het is op dit moment het enige professionele pakket waarmee u zonder problemen meerdere realtime hd-videostreams in avchd-formaat en met effecten kunt bewerken. In Avid Media Composer is dit geheel niet mogelijk en in Vegas Pro en Edius kan dit wel, maar niet met dat gemak waarmee dit in Premiere Pro gebeurt. Het enige wat pijn doet, is dat u waarschijnlijk fors moeten investeren in nieuwe hardware om die prestaties van Premiere Pro zelf te kunnen ervaren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: