abonneren

Premiere Elements 9

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
De vorige versie van Premiere Elements presteerde veel minder als u met avchd-video aan de slag ging. Zowel in versie 7 als 8 was het bewerken van avchd-bestanden nagenoeg onmogelijk, omdat het programma dan telkens crashte. Inmiddels is dat probleem opgelost. Dit is tevens de belangrijkste vernieuwing van Elements 9.

Wat direct opvalt als u het programma start, is dat de gekleurde tabbladen zijn verdwenen en dat de lay-out van alle menuvensters van kleur is veranderd. Deze waren donkergrijs met witte letters en zijn nu weer lichtgrijs met zwarte letters, waardoor de leesbaarheid is verbeterd. De importfunctie heeft een aantal wijzigingen ondergaan. Het is nu mogelijk om video te importeren van spiegelreflex- en flipcamera’s en voor het eerst worden avchd-bestanden die u inlaadt van uw camera keurig met een thumbnail getoond.

In het venster voor het importeren van avchd-bestanden is nu een previewvenster opgenomen om de video al vanaf de camera te kunnen bekijken. Dit werkt prima, maar geduld is hier wel een schone zaak. Premiere Elements heeft erg veel tijd nodig om de thumbnails van de videoclips te genereren. Wij moesten maar liefst veertig minuten wachten, voordat de 507 videoclips op onze camera waren geïndexeerd. Veel erger is het feit dat als u maar enkele bestanden importeert en later nog een paar bestanden wilt inladen, u wederom zolang moet wachten.

Performance

Het afspelen en bewerken van avchd-video gaat prima. Gebruikt u geen effecten, dan kunt u de avchd-video’s bekijken in volledige resolutie. Past u wel effecten toe of maakt u gebruik van beeld-in-beeld, dan gaat het beeld haperen. Door dan terug te schakelen naar de automatische resolutie loopt het beeld weer vloeiend zonder dat de kwaliteit drastisch afneemt. In tegenstelling tot de vorige versies kan Premiere Elements nu wel prima overweg met nVidia-videokaarten. Bij de montage van avchd-video wordt zelfs de gpu waar nodig automatisch ingeschakeld, waardoor de performance wordt verbeterd.

Nieuwe effecten

De drie effecten Page Curl, Refraction en Ripple hebben plaats moeten maken voor het nieuwe Cartoon-effect van NewBlue. Met dit effect, dat talloze instellingen kent, transformeert u het uiterlijk van uw video in een handomdraai tot een leuke cartoonafbeelding. Erg fijn zijn de nieuwe audio-effecten van NewBlue om uw geluid te restaureren. Of het nu gaat om ruis, een vervelende hum of het verbeteren van te dof geluid, met deze effecten is het snel aangepast.

Web DVDIn de exportfase komt u de laatste vernieuwing tegen. Met de exportoptie Web DVD kunt u uw montage compleet met dvd-menu exporteren naar Flash. Het maken van een menu gaat eenvoudig. U selecteert een van de beschikbare dvd-templates, die nauwelijks zijn vernieuwd en nog lang niet allemaal geschikt zijn voor hd, u past de teksten aan in het previewvenster en u genereert automatisch of handmatig de hoofdstukken. Daarna geeft u op of u de video wilt exporteren in hd- of sd-kwaliteit en het Flash-bestand, het menu en de html-pagina worden daarna automatisch gemaakt. Het werkt perfect en de kwaliteit is uitstekend.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • stabiel
  • goed met avchd-video
  • weinig vernieuwingen als u versie 8 hebt
De noemenswaardige vernieuwingen van Premiere Elements 9 zijn op één hand te tellen. Belangrijker nog dan deze vernieuwingen is dat Premiere Elements nu stabiel werkt en geen problemen meer ondervindt met de bewerking van avchd-video. Als u nog geen videomontagepakket hebt, is Premiere Elements 9 een echte aanrader. Upgraden lijkt alleen zinvol als u per se een van de nieuwe functies wilt gebruiken of prettig wilt werken met avchd-video.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: