abonneren

Premiere Elements 8

Adobe Premiere Elements 8 valt tegen. Er zijn maar een paar vernieuwingen, de stabiliteit is niet optimaal en daarnaast bezit het montageprogramma een aantal vervelende bugs.

Na het starten van Premiere Elements kunt u vanuit het nieuwe startvenster de Organizer openen. De nieuwe Organizer is bedoeld om multimediabestanden te ordenen en te voorzien van tags, zodat u ze snel kunt terugvinden op uw pc. De geordende multimediabestanden opent u vervolgens vanuit de Organizer in Photoshop Elements of Premiere Elements. De Organizer heeft positieve en negatieve kanten. Positief is de verbeterde en uitgebreidere manier van taggen. Met de Instant Keyword Tag kent u snel tags toe aan grote groepen bestanden en daarnaast kunt u gebruikmaken van Yahoo maps om een locatie op de wereldkaart te koppelen aan uw multimediabestanden. De nieuwe grafische kalender zorgt ervoor dat u snel op datum videobestanden kunt terugvinden, die u vervolgens in fullscreen kunt bekijken.

Onhandig

Er zitten ook mindere kanten aan de nieuwe Organizer. Als eerste valt op dat de Organizer afstamt van Photoshop Elements. Niet alleen krijgt u bij het importeren van video’s de melding dat u foto's importeert en dat deze in een fotomap worden geplaatst, maar ook de functies zijn grotendeels afgestemd op het werken met foto's. Zo kunt u direct foto's roteren, rode ogen verwijderen of foto's converteren, terwijl voor de video-opties u altijd Premiere Elements moet starten.

Een bug in het programma zorgt ervoor dat het importeren van avchd-bestanden in de Organizer niet goed gaat. De avchd-bestanden worden weliswaar geïmporteerd, maar u kunt ze niet previewen en er wordt ook geen thumbnail aangemaakt. Erg slordig is dat de Organizer na het starten van Premiere Elements niet vanzelf tevoorschijn springt, maar geopend blijft achter het venster van Premiere Elements als u bestanden wilt importeren of taggen. Dit is zeer vervelend, omdat u regelmatig zult switchen tussen het Media-tabblad en de Organizer.

Ook crasht Premiere Elements regelmatig en om onduidelijke redenen. Als dit gebeurt, zorgt een bug in het afsluitproces ervoor dat u niet opnieuw een project kunt starten of openen. U moet hiervoor eerst in het taakbeheer handmatig het proces van Premiere Elements stoppen.

HD

Zolang u met standaard videobeelden werkt, zult u weinig problemen ondervinden met Premiere Elements 8. Anders is dit als u met avchd-bestanden werkt. Pas als u per bestand met de rechtermuisknop een update uitvoert, verschijnt de thumbnail. Vervelender is dat wanneer u een avchd-bestand op de tijdlijn zet, er in Windows 7 een melding verschijnt dat uw grafische kaart of drivers niet goed zijn geïnstalleerd. De foutmelding heeft tot gevolg dat de full hd-beelden zeer slecht worden weergegeven. Slaat u het project op en opent u het weer, dan is de melding verdwenen en zien de beelden er goed uit. Daarnaast is het nog steeds noodzakelijk om 1920 x 1080 avchd-bestanden eerst te renderen naar 1440 x 1080 om ze vloeiend te kunnen afspelen. Dit renderen duurt ontzettend lang en in de tussentijd kunt u niets doen.

Smart-functies

In de montage kunt u gebruikmaken van drie nieuwe Smart-functies. Met SmartFix worden de videobeelden automatisch geoptimaliseerd, SmartTrim geeft u advies over hoe u het beste de videoclips kunt inkorten en door SmartMix te gebruiken wordt het achtergrondgeluid keurig gemixt met de voorgrond. De handigste nieuwe functie is Motion tracking. Met deze functie kunt u cliparts, zoals ballonnen, vraagtekens of hartjes, op een snelle manier aan bewegende beelden koppelen, waardoor u leuke effecten kunt creëren.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • veel montagevrijheid
  • goede effecten
  • werken met hd-bestanden
  • weinig vernieuwingen
  • slordigheden en bugs
Adobe Premiere Elements 8 is zeker de moeite waard als u nog geen montageprogramma hebt en u met standaard videobeelden werkt. Stapt u over van Premiere Elements 7 of wilt u voornamelijk monteren in hd, dan kunt u beter wachten. Adobe heeft aangegeven dat de bugs bekend zijn en dat er hard wordt gewerkt aan een fix.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags:

Laatste reactie