abonneren

Premiere Elements 10

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Net als grote broer Premiere Pro heeft Premiere Elements nu ook 64-bitsondersteuning. De vernieuwingen zijn minimaal maar het pakket blijft een goede keuze voor beginnende editors.

De voornaamste vernieuwing van de tiende versie van Adobe Premiere Elements is dat het programma 64-bits is en daardoor meer geheugen kan aanspreken. Hierdoor start het sneller en werkt het stabieler dan zijn voorgangers. Daarnaast is het tegelijkertijd afspelen van drie avchd full hd-streams geen enkel probleem meer in de hoogste resolutie. Twee zaken vallen op bij het gebruik van effecten en meerdere streams. Van de 16 GB werkgeheugen op onze test-pc, wordt maximaal maar 47 procent gebruikt. Hier is dus nog ruimte voor verbetering. Ten tweede valt het op dat Premiere Elements geen gebruik maakt van de kracht van de grafische kaart, ook niet als je de bestanden tussentijds gaat renderen. De rendertijden zijn er dan ook niet op vooruit gegaan.

Ondanks de verbeterde stabiliteit en basisprestaties bij het afspelen van video, zijn er nog steeds problemen met de interface. Bij het schalen van vensters, het verwijderen van bestanden en bij het werken met de monitor, reageert de interface hakkelig en wordt deze niet goed ververst.

Premiere Elements maakt evenals Photoshop Elements gebruik van de Organizer om je mediacollectie te beheren en te catalogiseren. Nieuw zijn de opties om op vergelijkbare objecten te kunnen sorteren en foto's te koppelen aan Facebook-vrienden. Omdat de Organizer niet is herschreven naar 64-bits is de integratie met Premiere Elements verwijderd. Je kunt er dan beter voor kiezen om de Organizer los op te starten en de bestanden van daar uit naar het vernieuwde projectenvenster te slepen.

De videoclips kunnen in het projectenvenster in thumbnailweergave worden bekeken. Helaas is het niet mogelijk om thumbnails te schalen of de volgorde er van aan te passen, zodat je een storyboard kunt samenstellen. Daarnaast is het kleine previewvenster met de optie om het posterframe van de thumbnail aan te passen om onbegrijpelijke reden verwijderd. Tevens is het aantal beschikbare kolommen met metadata drastisch ingekort, waardoor je geen commentaar of shotbenoeming kunt opgeven bij de videoclips. Het projectenvenster is er dus op achteruit gegaan.

Het Ripple-effect is verdwenen en daarvoor krijgt je twee kleurcorrectiefilters terug. Met Autotone & Vibrance worden helderheid, contrast en belichting automatisch aangepast en kun je de verzadiging van de kleuren verhogen. Met de Three-way Color Corrector zijn de donkere, midden en licht belichte pixels in het beeld afzonderlijk in kleur aan te passen. Om te onderscheiden hoe het videobeeld uit deze drie belichtingsfacetten is opgebouwd, kun je deze zichtbaar maken zodat je precies weet welke gedeelten je gaat beïnvloeden.

De laatste vernieuwing die je zult aantreffen in de bewerkingsfase is de optie Pan and Zoom. Met dit effect zijn statische foto's tot leven te wekken, doordat je er op kunt in- en uitzoomen en tegelijkertijd het kader van de zoom kunt verplaatsen over het totale beeld. Dit werkt eenvoudig en levert goede resultaten op.

Een groot gemis in de vorige versie van Premiere Elements was het ontbreken van een exportoptie naar mp4 met de h.264-codec. Gelukkig zijn er nu 28 verschillende templates om naar een avchd-formaat te exporteren. Bij rendering met de h.264-codec wordt er geen gebruik gemaakt van cuda om het renderproces te versnellen en dat zou je anno 2011 inmiddels toch wel mogen verwachten.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • 64-bits
  • exportoptie naar mp4
  • minder functies projectenvenster
  • geen gpu-ondersteuning previewen en renderen
Premiere Elements 10 is een zeer goed pakket voor beginnende editors. Helaas zijn de vernieuwingen in deze versie minimaal. Dat neemt niet weg dat het pakket net even iets stabieler werkt en beter presteert dan de vorige versie.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Video

Tags: