abonneren

Pre Plus

HP heeft Palm gered van de ondergang. Maar wat heeft de computerfabrikant nu eigenlijk ingekocht? We bekijken de Palm Pre Plus.

De Palm Pre heeft nooit de wereldwijde lancering gekregen die het verdiende. Aanvankelijk was het toestel alleen in Amerika te koop; een verbeterde versie, de Palm Pre Plus, wist uiteindelijk zijn weg nog te vinden naar Engeland, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels is Palm overgenomen door HP en hopelijk treffen we straks wél webOS-smartphones in de Nederlandse schappen aan.

De Palm Pre Plus heeft een 3,1-inch capacitief touchscreen die erg vlot reageert op aanrakingen. We hebben niets negatiefs te melden over het scherm, wat aangeeft dat Palm deze techniek goed in de vingers heeft. Het display zit goed verzonken in de smartphone, is helder en scherp. De resolutie is 320 x 480. Met afmetingen van 101 x 60 x 17 mm ziet de Palm Pre Plus er als een kleine steen uit en ligt hij comfortabel in de handpalm.

Ten opzichte van de Pre heeft Palm het geheugen en de opslagcapaciteit van de Pre Plus verdubbeld. Er is nu 512 MB aan ram-geheugen en 16 GB opslagcapaciteit aanwezig, voldoende voor de opslag van mediabestanden en het installeren van een groot aantal applicaties. Kon de eerste Palm nog 13 applicaties tegelijkertijd draaien, deze beperking is inmiddels opgeheven. Zelfs bij het draaien van 50 applicaties krijgen we geen 'out of memory'-fout voorgeschoteld. Multitasken is dus duidelijk de kracht van deze smartphone. Elke applicatie wordt voorgesteld als een kaart; het laden ervan gaat snel, zeker met de wetenschap dat er een 'trage' 600 MHz Texas Instruments-processor aan boord van de Pre Plus zit. Palm levert hiermee het bewijs dat een goede integratie van hardware en software belangrijker is dan pure processorkracht.

Schakelen tussen verschillende applicaties is een fluitje van een cent, zeker wanneer we ze bedienen vanuit de gesture area. Dit is de zwarte, aanraakgevoelige strook onder het scherm. Veeg omhoog in dit gebied en u krijgt een applicatiescherm voorgeschoteld waar alle draaiende applicaties te vinden zijn. Veeg van rechts naar links en de huidige applicatie wordt geminimaliseerd of u gaat naar het vorige venster. Tik de applicatie op het scherm aan en veeg omhoog om hem af te sluiten. Op de Palm Pre zat nog een knop voor het homescreen, maar die is met de gesture area overbodig geworden.

Het uitschuifbare toetsenbord van de Pre Plus is veel robuuster dan in zijn voorganger. Hij voelt niet fragiel aan en de randen zijn niet scherp meer. De toetsen zelf voelen wat prettiger aan, met meer ruimte tussen de toetsen. Hierdoor halen we een behoorlijke typesnelheid. Sommigen zullen de toetsen echter iets te klein vinden. Wat nog ontbreekt is autocorrectie, iets dat inmiddels standaard is bij Android en het iPhone OS.

Palm heeft de laatste versie van het webOS uitgerust met video-opname. Deze start razendsnel. Schuiven we het toestel open, dan valt op dat de achterzijde van de binnenbehuizing voorzien is van een spiegelende laag. Dat klinkt vreemd, maar maakt het erg makkelijk om een zelfportret te schieten.

De accu valt wat tegen in vergelijking met moderne smartphones. Palm heeft gekozen voor een 1150 mAh-accu, waarmee we een gesprekstijd van acht uur behalen. Halen we tussentijds ook e-mails en statusupdates op, dan wordt dit nog korter. Het opladen kan via de meegeleverde usb-adapter of met de optioneel verkrijgbare Touchstone-lader. Deze kan de Pre Plus draadloos opladen.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • geweldig touchscreen
  • uitstekende multitasking
  • ruime geheugencapaciteit
  • weinig applicaties
  • geen autocorrectie
De Palm Pre Plus is in Nederland alleen via importkanalen verkrijgbaar. Jammer, want het is een geweldige smartphone. Dankzij de dubbele geheugen- en opslagcapaciteit draait het webOS als een zonnetje. Het is jammer dat er maar 2200 applicaties in de applicatiewinkel staan, zeker in vergelijking met de uitgebreide catalogus voor Android en de iPhone.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Smartphones

Tags: