abonneren

PowerTools Lite 2011

Macecraft is vooral bekend van het uitgebreide, betaalde tweakpakket jv16 PowerTools. Als freeware alternatief is er nu PowerTools Lite.

jv16 PowerTools begon als freeware ontwikkeld door een Finse student, maar bleek een doorslaand succes, waarna het al snel een betaald pakket werd. Na jaren is er nu eindelijk een officiële freewareversie: PowerTools Lite. Bij het opstarten analyseert het programma je systeem, wat enkele minuten duurt. Wat het programma daarbij doet, is niet duidelijk, maar je krijgt gelukkig snel het hoofdscherm voor je neus. Er wordt een gezondheidsscore toegekend aan pc en register. Met onze test-pc, voorzien van een nagenoeg schone Windows-installatie, scoren we respectievelijk 96 en 97%.

Om die score naar de 100% te krijgen, klik je op De computer opschonen en herstellen. Je kunt kiezen tussen diverse niveaus van nauwkeurigheid, zodat PowerTools niet te veel verwijdert. De scan zelf gaat vrij snel en blijkt zich met name te richten op registersleutels. Ongeldige bestandsverwijzingen, verouderde programmalinks en recent gebruikte bestanden worden na bevestiging weggegooid. Ook worden lege mappen op het bureaublad en in het startmenu verwijderd. De score in het hoofdscherm is na de opruimactie naar 100% gegaan. Alles goed? Nou ja, we blijven vraagtekens zetten bij registeropruiming. Zoals de test van tweaktools in PCM 4 uitwees, kunnen dergelijke tools maar zelden snelheidswinst boeken (hoewel grote broer jv16 op basis van zijn uitgebreide toolset toch vier bollen scoorde). PowerTools Lite is een stuk eenvoudiger, om geen betaalde klanten weg te snoepen bij jv16. Let wel op bij de installatie. Macecraft stuurt je door naar downloadsite Tucows, die op zijn beurt een installer met toolbar levert. Uitvinken dus!

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • gratis
  • weinig tools
  • minimale versnelling
De eenvoud van PowerTools neutraliseert het enige pluspunt van jv16: de hoeveelheid tools. Wat overblijft, is een registercleaner die maar weinig doet en vooral fungeert als uitgeklede proefversie van het betaalde pakket.

Geschreven door: Abram Wagenaar op

Category: Review, Tools

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie